Αφανίζουν τις ξεχασμένες φυλές του πλανήτη

22:45 1/8/2011 - Πηγή: 24wro
Κρυμμένες εδώ και αιώνες από τα μάτια του πολιτισμένου κόσμου...
έχουν επιλέξει να παραμείνουν διάφορες φυλές στον πλανήτη. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε αχανείς ζούγκλες και δύσβατα μέρη, όπου δεν έχει πατήσει ποτέ άνθρωπος. Μένουν σε σπηλιές, δέντρα και ιδιόμορφα σπιτάκια, τα οποία κατασκευάζουν με ιδιαίτερο μεράκι. Δεν έχουν αγγίξει ποτέ δολάρια ή ευρώ και η μόνη οικονομική κρίση που γνωρίζουν είναι η έλλειψη φρούτων και λαχανικών για τις διατροφικές ανάγκες της φυλής τους. Η περιοχή που φιλοξενεί τους περισσότερους είναι τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, ενώ ξεχασμένες από τον χρόνο φυλές συναντάμε
στην Κεντρική Αμερική, αλλά και στην Ασία.




Μία μεγάλη απειλή, ωστόσο, πλανάται πάνω από τα χωριά τους και δεν είναι άλλη από τις δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάστασή τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι ερευνητές εκφράζουν φόβους για το μέλλον τους, καθώς έχουν σημειωθεί μέχρι και δολοφονίες ολόκληρων πληθυσμών. Οι ενέργειες του πολιτισμένου ανθρώπου καταστρέφουν τα δάση και τα χωριά τους, ενώ αφήνουν ερημιά και χάος στους τόπους όπου καλλιεργούσαν και κυνηγούσαν οι προγονοί τους.




Από την άλλη, τα κράτη που τους φιλοξενούν δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ενώ άλλα κράτη τούς αντιλαμβάνονται σαν τουριστική ατραξιόν. Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη των υποδομών της σύγχρονης κοινωνίας περνά, τις περισσότερες φορές, σαν οδοστρωτήρας από πάνω τους, χωρίς να τους υπολογίζει καθόλου.




Επιστήμονες και ερευνητές έχουν αναλάβει να διασώσουν ό,τι μπορούν από τις ξεχασμένες φυλές της Γης, ωστόσο οι προθέσεις τους σκοντάφτουν πάνω σε τεράστια οικονομικά συμφέροντα και άλλες παράνομες δραστηριότητες.




Ινδονησία, Ανταμάν
60.000 χρόνια μακριά από τον πολιτισμό!




Οι Σεντινέλες είναι μία φυλή 250 ανθρώπων, που ζει απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο στα νησιά Ανταμάν στην Ινδονησία, τα οποία επλήγησαν από το φονικό τσουνάμι του 2004. Εχουν αφρικανικές ρίζες και κατοικούν στο νησί πάνω από 60.000 χρόνια. Είναι ένας ιδιαίτερα επιθετικός λαός και ο φωτογραφικός φακός πολύ σπάνια έχει καταφέρει να τους απαθανατίσει. Οι ερευνητές δικαιολογούν αυτή τους την επιθετικότητα λόγω του ότι ο πληθυσμός τους ξεκληρίστηκε από τους Αγγλους δουλεμπόρους τον 18ο αιώνα. Μάλιστα, οι γεροδεμένοι Σεντινέλες θεωρούνταν εκλεκτή περίπτωση δούλων στα σκλαβοπάζαρα της Δύσης! Αυτό το γεγονός δεν έχει σβήσει από τη μνήμη τους και την παράδοσή τους. Ετσι, η μακάβρια ιστορία τους μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, εκτιμούν οι ερευνητές. Το μένος τους για τον υπόλοιπο κόσμο είναι τέτοιο που όταν η κυβέρνηση της Ινδονησίας έσπευσε να τους προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για το τσουνάμι, οι Σεντινέλες τούς υποδέχτηκαν με τόξα και με βέλη που έριχναν εναντίον των ελικοπτέρων διάσωσης.




Αμαζόνιος, Μικβελένο
Η γενοκτονία της φυλ
Keywords
Τυχαία Θέματα