Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στις φτωχές χώρες

11:05 17/9/2011 - Πηγή: 24wro
Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας...
αυξάνονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου και ειδικά στις φτωχότερες, όπου περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν σε μικρότερες ηλικίες, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα για τις ασθένειες

Οι ερευνητές του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι τα κρούσματα καρκίνου του μαστού υπερδιπλασιάστηκαν σε όλο τον κόσμο μέσα σε τρεις δεκαετίες.
Από 641.000 κρούσματα το 1980 έφθασαν τα 1,6 εκατ.
το 2010, ρυθμός που ξεπερνά κατά πολύ την παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού.


Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού αυξήθηκαν από 250.000 ετησίως σε 425.000 ετησίως, αύξηση με βραδύτερους ρυθμούς, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο προληπτικός έλεγχος και τα θεραπευτικά προγράμματα, κοινά στις πλουσιότερες χώρες σήμερα, έχουν θετικό αντίκτυπο.


Ο αριθμός των κρουσμάτων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξήθηκε από 378.000 κρούσματα το 1980 σε 454.000 το 2010 και οι θάνατοι από την ίδια μορφή καρκίνου αυξήθηκαν σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.


«Οι γυναίκες σε χώρες με υψηλό εισόδημα όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία επωφελούνται από τις έγκαιρες διαγνωστικές εξετάσεις, τις φαρμακευτικές αγωγές και τα εμβόλια», δήλωσε ο Ραφαέλ Λοτζάνο, καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο IHME, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.


«Παρατηρούμε ότι το βάρος (των κρουσμάτων) καρκίνου του μαστού και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μετατοπίζεται στις χαμηλού εισοδήματος χώρες στην Αφρική και την Ασία».


Όπως είπε, αυτή είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις της αυξανόμενης απειλής των αποκαλούμενων μη μεταδιδόμενων ή χρόνιων παθήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.


«Όλοι μιλούσαν για αυτή την απειλή. Τώρα η τάση διαφαίνεται ξεκάθαρα», σχολίασε.


Η έρευνα διαπίστωσε ότι από το 1980 τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αυξήθηκαν κυρίως στη νότια και ανατολική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, αλλά μειώθηκαν σημαντικά στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ειδικά σε εκείνες όπου ο διαγνωστικός έλεγχος είναι ευρέως διαδεδομένος.


Ωστόσο, η ασθένεια υπήρξε η αιτία θανάτου 200.000 γυναικών παγκοσμίως μέσα στο 2010, εκ των οποίων οι 46.000 ζούσαν στις αναπτυσσόμενες χώρες και βρίσκονταν σε αναπαραγωγική ηλικία.


Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για έκκληση από τους ειδικούς της δημόσιας υγείας προς τους παγκόσμιους ηγέτες να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα στις φτωχότερες χώρες τον διαγνωστικό έλεγχο, την θεραπεία και την εκπαίδευση.


Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν σε ανώτατο επίπεδο διάσκεψη για τις χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα, οι παθήσεις του πνεύμονα και
Keywords
Τυχαία Θέματα