ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΔΩΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

00:11 16/11/2011 - Πηγή: 24wro

Σε... αναζήτηση 430 εκατομμυρίων ευρώ είναι το ΙΚΑ για να καταβάλει τις συντάξεις...



μέχρι το τέλος της χρονιάς, με το συνολικό άνοιγμα να αγγίζει πάντως το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ. Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών χρειάζεται...
περίπου 100 εκατομμύρια για να βγάλει τη χρονιά, ενώ στο "κόκκινο" παραμένει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Στο... μέτωπο του ΙΚΑ -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει αποφασιστεί η έξτρα
χρηματοδότηση του Ταμείου με 400 εκατομμύρια ευρώ (κάτι που φαίνεται πως έχει την έγκριση και της τρόικας). Παράλληλα θα δοθεί προκαταβολή 370 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012.
Δηλαδή από το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ έχουν βρεθεί τα 770 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα ακόμα αναζητούνται. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό απασχολεί τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ενώ "κλειδί" για τις εξελίξεις φαίνεται πως είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης.
Η ανάγκη για την εξεύρεση αυτών των χρημάτων είναι επιτακτική, καθώς πριν από το τέλος του μήνα ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας πρέπει να καταβάλει τις συντάξεις του Δεκεμβρίου (οι οποίες προκαταβάλλονται). Επομένως χρειάζεται αμέσως... ζεστό χρήμα για να μπορέσει το ΙΚΑ να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του καθώς στη συνέχεια θα δώσει και το μειωμένο πλέον δώρο χριστουγέννων.
Μία λύση για τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας φαίνεται πως είναι ο εσωτερικός "δανεισμός" από άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες. Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών προχώρησε στον δανεισμό από τον φορέα των βενζινοπωλών.
Δάνειο
Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα το ΙΚΑ δανείστηκε το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ από το ΤΑΠ-ΔΕΗ και 130 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΤΕΑΜ. Ενδεικτικό του ταμειακού αδιεξόδου είναι και το ότι το Ταμείο θα αναχρηματοδοτήσει με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου τις λήξεις δύο repos που είχε συνάψει με τράπεζες.
Στο μεταξύ παραμένει το αδιέξοδο στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου η "μαύρη τρύπα" υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Περίπου 43.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν την έκδοση του εφάπαξ, που μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και δύο χρόνια λόγω της έλλειψης ρευστού.
Ουσιαστικά η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πλέον οριακή και σε περίπτωση που δεν βρεθεί τρόπος για την αύξηση των εσόδων αναμένεται να υπάρξουν και νέα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι απώλειες που θα έχουν την επόμενη χρονιά τα Ταμεία από την οικονομική κρίση (απώλεια από εισφορές λόγω μείωσης των μισθών και αύξησης της ανεργίας) θα φτάσουν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμες και οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Σε όσους φορείς είναι στο "κόκκινο" θα υπάρξουν νέες περικοπές, με τα μέτρα να... τρέχουν από την επόμενη χρονιά.


Keywords
Τυχαία Θέματα