Αγώνας δρόμου για να προλάβουν τα μέτρα και τη δόση

08:15 27/9/2011 - Πηγή: 24wro
Αυξημένο ενδιαφέρον αποκτά το σημερινό δείπνο του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου...
με τη γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ, καθώς παραμένει ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα και η έκτη δόση εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα.

Η κυβέρνηση δέχεται πρωτοφανή πίεση καθώς οι δανειστές μας δεν θέλουν να αφήσουν το παραμικρό περιθώριο σκέψης
για μη υλοποίηση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και αυτή η τακτική κάνει ορατό το εφιαλτικό ενδεχόμενο να υπάρξει αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων τον επόμενο μήνα.

Το οικονομικό επιτελείο κάνει αγώνα δρόμου (και περικοπών) για να μπορέσει να αντέξει στη διάρκεια του Οκτωβρίου αλλά στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία αναμένουν επίσημη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν έχει πέσει μεγάλη απαισιοδοξία. Ορισμένοι υπουργοί μάλιστα εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το πώς θα αντέξει η κυβέρνηση αυτή τη νέα φουρτούνα, παρ΄ ότι νωρίτερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολύ μεγάλες αντοχές.

Χθες, την ώρα που ο Πρωθυπουργός πετούσε για το Βερολίνο, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών προσγειωνόταν στην Αθήνα, όπου και συγκάλεσε αμέσως σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες. Το αντικείμενό της ήταν να αποτυπωθούν με λεπτομέρειες τα μέτρα που έχει η κυβέρνηση, το δημοσιονομικό όφελος που προσδοκάται από αυτά και τα ακριβή τους χρονοδιαγράμματα προκειμένου να αποσταλεί ο φάκελος αυτός στην επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Ομως παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, παρατηρούνται συνεχώς καθυστερήσεις σε διάφορα κρίσιμα μέτωπα όπως π.χ. το ενιαίο μισθολόγιο και ορισμένα θέματα του υπουργείου Εργασίας -αναλογιστικές μελέτες για τις επικουρικές συντάξεις, έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον περιορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών, κ.α.

Ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα δεν έχει προγραμματιστεί υπουργικό συμβούλιο καθώς δεν υπάρχουν έτοιμα νομοσχέδια για να εισαχθούν προς συζήτηση. Μάλλον όμως θα συγκληθεί η κυβερνητική επιτροπή καθώς η πολιτική διαχείριση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα. Επιπλέον εκφράζεται από πολλές πλευρές ανησυχία για τον τρόπο η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας όπου ήδη παρατηρούνται πολλά παρατράγουδα.

Παρά τα συνεχή δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει γίνει τέτοια συζήτηση σε επίπεδο κυβέρνησης ή ότι έχει θέσει επισήμως το ζήτημα η Ελλάδα. «Τα θέματα αυτά μόνο όταν τίθενται επίσημα σε θεσμικό επίπεδο μπορεί να τα αντιμετωπίσει και να τα συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς δεν ανοίγουμε τέτοια θέματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Δεν έχουμε ανοίξει ποτέ τέτοιο θέμα σε επίσημες συζητήσεις και θα το συζητήσουμε μόνο αν τεθεί -
Keywords
Τυχαία Θέματα