ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ: Ένα καθημερινό σύνδρομο φοβίας!

09:50 4/4/2013 - Πηγή: 24wro

Η αγοραφοβία δεν είναι ασθένεια αλλά μια...

αγχώδης διαταραχή.

Το βασικό χαρακτηριστικό της αγοραφοβίας είναι το άγχος του ατόμου να βρεθεί σε χώρους και καταστάσεις από τις οποίες θεωρεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης διαφυγής σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα πανικού, δεν θα λάβει βοήθεια από ένα αξιόπιστο πρόσωπο και θα βρεθεί σε μία κοινωνικά δυσάρεστη κατάσταση.

Τα αγοραφοβικά άτομα δεν αποφεύγουν μόνο την πολυκοσμία αλλά και κλειστούς χώρους.

Σε σοβαρές περιπτώσεις το άτομο δεν μπορεί να βγει από την κατοικία του.

Σύμφωνα με τους
επιστήμονες, το σώμα είναι επιρρεπές σε κρίσεις πανικού όταν έχει:

- Υπερπαραγωγή ορμονών του άγχους (αδρεναλίνη, κορτιζόλη) λόγω υπερδραστήριων επινεφριδίων, που οδηγούν σε μείωση νευροχημικών ουσιών (σεροτονίνη, ντοπαμίνη) και χημική ανισορροπία.

- Αυξημένη ευαισθησία σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα (έντονο φως, ξαφνικοί σκληροί ήχοι, εναλλαγές θερμοκρασίας και καιρικών συνθηκών), που μπορούν να ξαφνιάσουν ένα άτομο που αγχώνεται εύκολα.

- Ευαισθησία στις παρενέργειες κάποιων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των αγχολυτικών.

- Ευαισθησία στις υψηλές δόσεις γαλακτικού νατρίου: Η ουσία αυτή παράγεται στο αίμα κατά τη μετατροπή της ζάχαρης σε ενέργεια. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, όταν το γαλακτικό νάτριο παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί αυξημένη ροή αίματος προς την περιοχή του εγκεφάλου, η οποία επηρεάζεται όταν κάποιος δεχθεί ένα ηλεκτροσόκ.

radar.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα