Άλλαξε γνώμη ο δράστης της Τουλούζης και δεν παραδίδεται

09:28 22/3/2012 - Πηγή: 24wro
Η γαλλική αστυνομία πολιορκεί για δεύτερη ημέρα κτίριο στην Τουλούζη, όπου έχει...
οχυρωθεί ο ύποπτος για τη δολοφονία επτά ατόμων στην περιοχή. Στη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν πυρά και εκρήξεις, τις οποίες η αστυνομία πραγματοποίησε πιθανότατα για εκφοβισμό.

Ένας πόλεμος φθοράς διεξαγόταν στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη ανάμεσα στους αστυνομικούς και στον Μοχάμεντ Μέραχ, τον νεαρό Γάλλο αλγερινής καταγωγής που θεωρείται ύποπτος για το μακελειό στο εβραϊκό σχολείο και τη δολοφονία στρατιωτών καταγόμενων από τη βόρεια Αφρική.

Ο 23χρονος άνδρας βρίσκεται
περικυκλωμένος εδώ και περισσότερες από 24 ώρες στην κατοικία του.

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), μια τέταρτη στις 02:00 (03:00 ώρα Ελλάδας) στη συνοικία Κοτέ παβέ, όπου ο Μοχάμεντ Μέραχ πολιορκείται από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Οι εκρήξεις έδωσαν την εντύπωση ότι γίνεται έφοδος από την επίλεκτη μονάδα της γαλλικής αστυνομίας Raid.

Στην πραγματικότητα είχαν στόχο να εκφοβίσουν τον Μοχάμεντ Μέραχ.

Θέλοντας να αυξήσουν την πίεση, οι αστυνομικοί έχουν διακόψει τις παροχές νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού στο σπίτι του.

«Έλεγε πως ήθελε να παραδοθεί, άλλαξε γνώμη, αυξάνουμε την πίεση για να παραδοθεί» δήλωσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

«Ελπίζουμε να αποφύγουμε την έφοδο, καθώς επιθυμούμε να πιάσουμε ζωντανό τον κ. Μέραχ ώστε να μπορέσει να δικαστεί» είχε δηλώσει το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κλοντ Γκεάν, θέλοντας να εξηγήσει γιατί οι επίλεκτες μονάδες δεν περνούν στη δράση.

Ο 23χρονος έχει μαζί του ένα πραγματικό οπλοστάσιο: ένα καλάσνικοφ, ένα μικρό πολυβόλο Uzi, μικρότερα όπλα και πιθανώς χειροβομβίδες.

Η Raid έκανε αρκετές απόπειρες την Τετάρτη να μπει στο διαμέρισμα, όπου κρύβεται ο Μέραχ αλλά κάθε φορά ακούγονταν από μέσα πυροβολισμοί.

Η πρώτη έφοδος τα ξημερώματα της Τετάρτης αντιμετωπίστηκε με καταιγισμό πυρών εκ μέρους του δράστη και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Ο Μοχάμεντ Μέραχ έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι έδρασε μόνος. Εμφανίζεται αμετανόητος και καυχιέται ότι «γονάτισε» τη Γαλλία.

Υποστηρίζει ότι του ζήτησε η Αλ Κάιντα να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στη Γαλλία, αλλά εκείνος αρνήθηκε και ανέλαβε μία «γενική αποστολή».

Ο εκφοβισμός ήταν ο στόχος των εκρήξεων που προκάλεσαν δυνάμεις της αστυνομίας κοντά στο διαμέρισμα του Μοχάμεντ Μέραχ, σύμφωνα με δηλώσεις του γάλλου υπουργού Εσωτερικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Πιέρ Ενρί Μπραντέτ εξήγησε στο Ρόιτερς πως οι τρεις εκκωφαντικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Τουλούζη, στην περιοχή όπου διαμένει ο Μέραχ, αποσκοπούσαν στο να τον εκφοβίσουν και όχι στο να τον εξαναγκάσουν να εγκαταλείψει το διαμέρισμα του.

«Πρόκειται για κινήσεις εκφοβισμού του ένοπλου (Μέραχ) ο οποίος φαίνεται πως έχει αλλάξει γνώμη και δεν
Keywords
Τυχαία Θέματα