Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού

16:46 13/11/2011 - Πηγή: 24wro
Αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού σηματοδοτεί...
η κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ και η επιλογή του Λ. Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού. Η αριστερά, που ήδη κατέγραφε ποσοστά τα οποία αθροιστικά φθάνουν το 30%, πλέον μένει μόνη στο χώρο της αντιπολίτευσης, ενώ στο εσωτερικό των δύο κομμάτων εξουσίας έχει ξεσπάσει πόλεμος που αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο στην ανάκαμψή τους.

Αν και είναι νωρίς να προδιαγράψει κάποιος την
έκταση και το βάθος των μεταβολών, πολιτικοί και αναλυτές προβλέπουν αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στα επόμενα 1-2 χρόνια. Εκτιμούν δε ότι αυτή τη φορά είναι εντελώς διαφορετικό το πλαίσιο αναφοράς, αφού είναι έντονη η κοινωνική δυσαρέσκεια που αποτελεί την εύφλεκτη ύλη για την κατεδάφιση των σημερινών πολιτικών σταθερών.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η απαίτηση της Ε.Ε. για κυβερνητικές συνεργασίες, προκειμένου να έχουν ευρεία στήριξη τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, με βάση δηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς από κοινοτικούς αξιωματούχους, δεν εξαντλείται στη θητεία της κυβέρνησης συνεργασίας που ορκίστηκε την Παρασκευή, αλλά αποτελεί πρόβα για συμμαχικό σχήμα και μετά τις εκλογές. Συζητήσεις άρχισαν να γίνονται και για τον ρόλο του Λ. Παπαδήμου, όταν εκπνεύσει η πρωθυπουργική θητεία του. Θα επιστρέψει στον τραπεζικό χώρο ή θα διεκδικήσει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό κι από ποια θέση; Και όλα αυτά, ενώ ήδη έχει αρχίσει το πριόνισμα της νέας κυβέρνησης, από τους ίδιους τους εταίρους, και ενώ και οι δύο πόλοι του δικομματισμού, όπως έδειξαν και με την επιλογή Πετσάλνικου, θα δώσουν σκληρή μάχη για τη συντήρησή τους.

«Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν το τέλος ενός κύκλου και κάνουν φανερή την εξάντληση κάθε πολιτικής δυνατότητας του φεουδαρχικού μορφώματος εξουσίας, που είναι στην ουσία το πολιτικό μας σύστημα. Αυτό που θα ακολουθήσει, και βρίσκεται νομίζω σε εξέλιξη ήδη, είναι η εσωτερική αμφισβήτηση στα μεγάλα κόμματα σε μια κατεύθυνση αναζήτησης νέων σχηματισμών πολιτικής έκφρασης. Αναπόφευκτα, μάλλον μετά τις εκλογές, θα προκύψουν νέα πολιτικά σχήματα. Στις εκλογές που έρχονται θα ενισχυθούν σημαντικά οι λεγόμενοι μικροί», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Λ. Κουσούλης.

«Η αρχή των αλλαγών θα γίνει από το ΠΑΣΟΚ» επισημαίνει ο Δ. Μαύρος της MRB. Ηδη έχει ξεκινήσει η μάχη διαδοχής του Γ. Παπανδρέου και η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει οριστικά μετά τις εκλογές. «Η κατάρρευση του ενός από τους δύο πόλους του δικομματικού συστήματος έχει ξεκινήσει και δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον άλλο πόλο. Με όλους τους τρόπους ο κόσμος ζητάει ανασύνθεση», συνεχίζει ο κ. Μαύρος. Ηδη στη Ν.Δ. βρίσκονται σε αναζήτηση νέας στρατηγικής μετά την εγκατάλειψη του αντιμνημονιακού μετώπου, με τον Α. Σαμαρά να κινδυνεύει ,με τις προσπάθειες ισορροπιών, να έχει ανοιχτό μέτωπο και με τη λαϊκή δεξιά και με τους κεντρώους.

«Σε 1-2 χρόνια πιθανόν να έχουμε μπει σε φάση διαρκών αλλα
Keywords
Τυχαία Θέματα