Άλλος παίκτης…

12:16 12/11/2011 - Πηγή: 24wro
Με τη μία σκοράρει και κατακτά τίτλους αφειδώς. Με την άλλη…
«ψάχνεται» στο γήπεδο, απογοητεύει και μένει με άδεια χέρια. Δεν το λέμε εμείς αλλά οι αδιάψευστοι αριθμοί ότι ο Λιονέλ Μέσι είναι άλλος άνθρωπος με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και τελείως διαφορετικός με αυτή της εθνικής Αργεντινής.


Όπως ο σούπερμαν χωρίς την κάπα του ή ο Μπάτμαν χωρίς τη στολή του, έτσι και ο «Λέο» φαίνεται πως χρειάζεται τη μαγική φανέλα της «Μπάρτσα» για να μετατραπεί από κοινό θνητό στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πλανήτη. Κι όταν τη βγάζει για να φορέσει αυτή με το εθνόσημο, θυμίζει τον… κουρεμένο
Σαμψών, που έχει χάσει τις δυνάμεις του.


Είναι αυτή η μεταμόρφωση του Μέσι, που δημιουργεί ενδοιασμούς για το αν μπορεί να καταταγεί στην ίδια λίστα των παικτών-θρύλων, που μεγαλούργησαν όχι μόνο με τους συλλόγους τους αλλά και όταν εκπροσώπησαν την πατρίδα τους. Δίπλα δηλαδή σε Πελέ, Μαραντόνα, Μπεκενμπάουερ, Κρόιφ, Πλατινί ή ακόμη και σε πιο σύγχρονους όπως ο Ζιντάν.


Ενώ λοιπόν με τους «μπλαουγκράνα» έχει κατακτήσει ήδη τρία Champions League, πέντε πρωταθλήματα, δύο ευρωπαϊκά και πέντε ισπανικά σούπερ καπ, ένα Κύπελλο Ισπανίας και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, με την Αργεντινή οι διακρίσεις του περιορίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 2005 και το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο του 2008.


Κι ενώ στις 284 εμφανίσεις του με την Μπαρτσελόνα έχει πετύχει 203 γκολ σαρώνοντας κάθε ατομική διάκριση (έχει, άλλωστε, κατακτήσει ήδη δύο φορές τη Χρυσή Μπάλα και είναι φαβορί για την τρίτη συνεχή), στις 65 εμφανίσεις του με τους Άνδρες της Αργεντινής έχει μόλις 18 γκολ, τα δέκα εκ των οποίων σε φιλικά παιχνίδια, έχοντας πετύχει μόνο μία φορά δύο τέρματα σε έναν αγώνα (κι αυτή στο γνώριμο «Καμπ Νου» και το φιλικό 4-3 επί της Αλγερίας στις 5/6/2007). Άλλες πέντε φορές έχει βρει δίχτυα σε προκριματικά Μουντιάλ και μόλις τρεις σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων, σε παιχνίδια που εξελίχθηκαν σε… περιπάτους για την ομάδα του και ποτέ καθοριστικά: μία στο 6-0 επί της Σερβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και από μία στις άνετες νίκες με Περού (4-0) και Μεξικό (3-0) στο Κόπα Αμέρικα του 2007.


Τι συμβαίνει τελικά με τον Λιονέλ Μέσι; Για κάποιους είναι αυτός που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά της Μπαρτσελόνα από τους ανταγωνιστές της και παρασύρεται από τη μετριότητα της εθνικής Αργεντινής. Για άλλους απλώς αναδεικνύεται από το εξαιρετικό σύνολο των «μπλαουγκράνα» και οι πραγματικές του δυνατότητες… προδίδονται όταν καλείται να σηκώσει στις πλάτες του ένα έθνος.


Η αλήθεια, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, μάλλον είναι κάπου στη μέση. Πάντως ο Μέσι της Αργεντινής…





… μοιάζει ο underachiever αδερφός εκείνου της Μπαρτσελόνα 



Keywords
Τυχαία Θέματα