Ανακάλυψη υπόσχεται πιο γρήγορες συνδέσεις για τα έξυπνα κινητά

21:16 7/9/2011 - Πηγή: 24wro
Οι μέρες της υπομονής, μέχρι να φορτωθεί ένα βίντεο στο έξυπνο...
κινητό τηλέφωνο, είναι ίσως μετρημένες, καθώς μια νέα τεχνολογική ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο, ώστε οι απανταχού εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διπλασιάσουν τη χωρητικότητα των δικτύων τους (που σήμερα ασφυκτιούν), χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να προσθέσουν νέους σταθμούς βάσης και κεραίες, όπως μεταδίδει το ΑΠς.




Μηχανικοί του πανεπιστημίου Ράις των ΗΠΑ ανέπτυξαν
μια νέα «πλήρως ντούπλεξ» τεχνολογία, η οποία επιτρέπει σε κάθε συσκευή με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, όπως τα κινητά και οι υπολογιστές-ταμπλέτες, τόσο να «μιλάνε», όσο και να «ακούνε» στην ίδια συχνότητα, όταν συνδέονται με το δίκτυο ασύρματης τηλεφωνίας, κάτι που σήμερα είναι αδύνατο, καθώς απαιτούνται δύο ξεχωριστές συχνότητες.




Η νέα τεχνική απαιτεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, ελάχιστες προσθήκες υλικού εξοπλισμού στα δίκτυα και στις κινητές συσκευές, με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε εταιρία κινητής τηλεφωνίας του πλανήτη να έχει δείξει ενδιαφέρον για την ανακάλυψη. Η εφαρμογή της νέας «πλήρως ντούμπλεξ» τεχνολογίας θα οδηγήσει μελλοντικά και στην υιοθέτηση νέων διεθνών ασύρματων τεχνικών προτύπων, κάτι που, κατά τον Σαμπχαργουάλ, μπορεί να συμβεί, όταν οι εταιρίες αρχίσουν σε λίγα χρόνια να αναβαθμίζουν τα δίκτυά τους για τις επόμενες γενιές ασύρματης επικοινωνίας (4,5 G ή 5G).




Οι ερευνητές δημοσίευσαν για πρώτη φορά το 2010 μια εργασία όπου έδειξαν ότι η νέα τεχνολογία είναι εφικτή, πυροδοτώντας έναν διεθνή ερευνητικό αγώνα δρόμου για να αποδειχτεί ότι όντως μπορεί να εφαρμοστεί σε πραγματικά δίκτυα. Αυτή τη φορά, οι μηχανικοί του Ράις έδειξαν, σε πραγματικό χρόνο, ότι η καινοτομική τεχνολογία τους μπορεί να παράγει ποιότητα σήματος τουλάχιστον δέκα φορές καλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ερευνητών στον κόσμο.




Μέχρι τώρα θεωρείτο αδύνατη η «πλήρως ντούμπλεξ» τεχνολογία για τον ίδιο λόγο που όταν δύο άνθρωποι στέκονται σε απόσταση μεταξύ τους και μιλούν ταυτόχρονα ο ένας στον άλλο, κανείς δεν μπορεί να ακούσει τον άλλο, οπότε η λύση είναι ο καθένας να μιλάει με τη σειρά του (για αυτό τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν μια συχνότητα για ομιλία και μια για ακρόαση).Το πρόβλημα ξεπεράστηκε τελικά με μια πρόσθετη κεραία και με μερικά υπολογιστικά τρικ.




Μάλιστα, οι ερευνητές πήγαν ένα βήμα παραπέρα και για πρώτη φορά διεθνώς πέτυχαν ασύγχρονη «πλήρως-ντούμπλεξ» τεχνολογία, δηλαδή μια ασύρματη συσκευή αρχίζει να λαμβάνει ένα σήμα, ενώ βρίσκεται στην μέση της μετάδοσης άλλου σήματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω τις εταιρίες ασύρματης τηλεφωνίας να μεγιστοποιήσουν την κίνηση στα δίκτυά τους και άρα να αυξήσουν κι άλλο τη χωρητικότητά τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα