Αντιμέτωπη με μεγαλύτερη απομόνωση η Βρετανία

18:27 24/1/2012 - Πηγή: 24wro
Σε μεγαλύτερη απομόνωση φαίνεται να οδηγεί τη Βρετανία το τελευταίο προσχέδιο του δημοσιονομικού συμφώνου... που θα συζητηθεί σήμερα (24 Ιανουαρίου) στο Ecofin, ενώ συζητήθηκε και χθες στο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, μετά την πρώτη συμφωνία για το δημοσιονομικό σύμφωνο, οι διπλωμάτες της ΕΕ συζητούσαν επί εβδομάδες αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής των κρατών μελών στις νέες «θεσμοποιημένες» συνόδους της ευρωζώνης, που σύμφωνα με τη Συνθήκη θα διεξάγονται «τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο», ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η πιο ακραία επιλογή στο τραπέζι ήταν ο αποκλεισμός
των κρατών μελών εκτός ευρωζώνης από τις συνόδους της. Μια πιο ήπια επιλογή που συζητήθηκε ήταν η συμμετοχή των εν λόγω κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή. «Δεν αντίθετος να δοθεί η ιδιότητα του παρατηρητή στα κράτη εκτός ευρωζώνης», είπε πρόσφατα ανώτατος διπλωμάτης. Η συμφωνία της Πέμπτης (19 Ιανουαρίου) λέει ότι τα κράτη εκτός ευρωζώνης θα προσκαλούνται «κατά περίπτωση και τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο» στις συνόδους της ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, χώρες όπως η Πολωνία ή η Σουηδία θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν τουλάχιστον στις μισές συνόδους το χρόνο, και πιθανώς σε όλες. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική ρήτρα στην εν λόγω διάταξη. Μόνο οι χώρες που «έχουν επικυρώσει αυτή τη συνθήκη» θα μπορούν να επικαλούνται το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στις συνόδους της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια: Μη επικύρωση, μη συμμετοχή. Η Βρετανία, που αποτελεί ακόμη τη μόνη χώρα που αρνείται να επικυρώσει τη Συνθήκη, πιθανώς έρθει αντιμέτωπη με μεγαλύτερη απομόνωση.

Το Δικαστήριο θα επιβάλει ποινές για υπερβολικό έλλειμμα

Επιπλέον, το τελευταίο προσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη τις βρετανικές αντιρρήσεις αναφορικά με το νέο ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Η Βρετανία ισχυρίζεται ότι εφόσον το δημοσιονομικό σύμφωνο αποτελεί μια διεθνή συμφωνία και όχι μια συνθήκη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δε θα πρέπει να έχει κάποιο ρόλο για την επιβολή της.

Ωστόσο οι διπλωμάτες απέρριψαν αυτά τα επιχειρήματα και επιβεβαίωσαν ότι το Δικαστήριο θα έχει ρόλο στο τελευταίο στάδιο των διαδικασιών επί παραβάσει για το υπερβολικό έλλειμμα εναντίον ενός κράτους μέλους.

Η νέα διαδικασία θα τίθεται σε ισχύ όταν το έλλειμμα των χωρών ξεπερνά το 0.5% του ΑΕΠ. Το υφιστάμενο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης έχει αντίθετα όριο το 3% και χωρίς κυρώσεις για τις χώρες που δεν το σέβονται.

Ο ρόλος του Δικαστηρίου πάει ακόμη παραπέρα. Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δε συμμορφώνεται με δικαστική απόφαση που αφορά σε υπερβολικό έλλειμμα, οι δικαστές του Λουξεμβούργου «μπορούν να επιβάλουν ένα εφάπαξ ποσό ή χρηματική πληρωμή σύμφωνα με τις περιστάσεις που δε θα υπερβαίνει το 0.1% του ΑΕΠ», αναφέρει το κείμενο.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου

Σχετικά με τη συμμετοχή στις συνόδους της ευρωζώνης, και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ίσως δυσαρεστηθεί. Σύμφωνα με το τελε
Keywords
Τυχαία Θέματα