Αντίο από τη Σπαρτιάτισσα που έμεινε 33 χρόνια αήττητη

12:08 1/3/2012 - Πηγή: 24wro
Αιφνιδίασε το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων η απόφασή της να μην επαναδιεκδικήσει την έδρα του Μέιν...
Κόρη του Γ. Μπούκλη, μετανάστη από τη Σπάρτη, η θρυλική Σνόου ήταν γνωστή για την «κεντρώα» ιδεολογία της και αποτελούσε κόκκινο πανί για τα υπερσυντηρητικά λόμπι
Γνωστή για την «κεντρώα» ιδεολογία της, η Σνόου είχε ψηφιστεί το 2006 από το περιοδικό «Τάιμ» στους 10 Καλύτερους Γερουσιαστές των ΗΠΑΜία, αλλά... Σπαρτιάτισσα ήταν στη Γερουσία των ΗΠΑ η Ελληνοαμερικανίδα Ολύμπια Σνόου, η οποία αιφνιδίασε χθες τους Ρεπουμπλικάνους
συναδέλφους της ανακοινώνοντας την αποχώρησή της από την πολιτική ζωή.
Η πρόθεση της 65χρονης θρυλικής γερουσιαστή να μην επαναδιεκδικήσει την έδρα του Μέιν τον Νοέμβριο του 2012 έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους κόλπους του αντιπολιτευόμενου στρατοπέδου, αφού η μετριοπαθής Σνόου δεν έχει χάσει ούτε μία εκλογική μάχη τα τελευταία 33 χρόνια! Πέραν, όμως, των προβλημάτων που προκαλεί στους Ρεπουμπλικάνους η πιθανή απώλεια μιας «σίγουρης» έδρας, η μόνη (και η πρώτη) Ελληνοαμερικανίδα γερουσιαστής προκάλεσε αίσθηση και με την αποχαιρετιστήρια ομιλία της, την οποία τα αμερικανικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν «γροθιά στο πολιτικό κατεστημένο».
Μήνυμα
Χαρακτηρίζοντας το κλίμα στη Γερουσία «εξαιρετικά πολωμένο», σε σημείο που είναι αδύνατο να ασκήσει κανείς ουσιαστική πολιτική, η Σνόου αναφέρθηκε στην καταγωγή της, επισημαίνοντας πως «έχοντας σπαρτιάτικες ρίζες είμαι γεννημένη μαχητής.
Οποιος πιστεύει ότι αποχωρώ επειδή φοβάμαι τον εκλογικό αγώνα, σφάλει. Αυτό που με οδήγησε στην απόφασή μου είναι οι σοβαρές αμφιβολίες που έχω για το πόσο αποτελεσματική και δημιουργική θα ήταν μια επιπρόσθετη θητεία».
Οπως σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ, η Σνόου -γεννημένη στο Μέιν και κόρη του Γιώργου Μπούκλη, μετανάστη από τη Σπάρτη- κατάφερνε να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των σημαντικότερων αντιπαραθέσεων στην Ουάσιγκτον, καθώς διαδραμάτιζε ρόλο-κλειδί σε όλες τις κρίσιμες και αμφίρροπες ψηφοφορίες, χωρίς να διστάζει να τάσσεται με τους Δημοκρατικούς σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Ο αγώνας που έπρεπε να δώσουν ουκ ολίγες φορές οι Ρεπουμπλικάνοι για να εξασφαλίσουν την ψήφο της οδηγούσε συχνά το συντηρητικό κόμμα σε εξαιρετικής σημασίας συμβιβασμούς, ενώ πολλές ήταν οι περιπτώσεις όπου η Σνόου τασσόταν τελικά με την πλευρά των Δημοκρατικών (ψήφισε υπέρ της απαλλαγής του Μπιλ Κλίντον), ακόμη και όταν οι τελευταίοι μειοψηφούσαν.
Γνωστή για την «κεντρώα» ιδεολογία της, η Σνόου είχε ψηφιστεί το 2006 από το περιοδικό «Τάιμ» στους 10 Καλύτερους Γερουσιαστές των ΗΠΑ, ενώ αποτελούσε κόκκινο πανί για τα υπερσυντηρητικά λόμπι, τα οποία θεωρούσαν πως η Ελληνοαμερικανίδα -μαζί με την ομοϊδεάτισσα γερουσιαστή Σούζαν Κόλινς- «είναι Ρεπουμπλικανή μόνο στο όνομα».
Ορφανή σε πολύ νεαρή ηλικία (η μητέρα της πέθανε από καρκίνο όταν η ίδια ήταν μόλις 9, ενώ ο πατέρας της ακολούθησε έναν χρόνο αργότερα), η Ολύμπια παντρεύτηκε τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή στο τοπικό κογκρέσο του Μέιν Πίτερ Σνόου, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1973 σε τροχαί
Keywords
Τυχαία Θέματα