Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τα ναρκωτικά

08:11 20/1/2012 - Πηγή: 24wro
Η δυσκαμψία στη συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναδείχθηκε και κατά τη συζήτηση του...
νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον κώδικα ναρκωτικών. ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, διαφωνώντας με τις διατάξεις του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε
πως με το νομοσχέδιο εξορθολογίζονται οι ποινές ώστε να συνδέονται με την πραγματικότητα, δίνεται βάρος ισορροπιστικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή και διευκρίνισε ότι αποδοκιμάζεται η χρήση όταν είναι δημόσια «αν ο χρήστης την κάνει στο σπίτι του δεν βλάπτει το δημόσιο συμφέρον», γίνεται διαχωρισμός της χρήσης από τη διακίνηση και τιμωρείται όποιος συμμετέχει στο να έχει κάποιος ναρκωτικά. «Θέλουμε στη φυλακή τον διακινητή, δεν θέλουμε στη φυλακή τον αποκλειστικά χρήστη γιατί η φυλακή δεν βοηθά» είπε ο κ. Παπαϊωάννου προσθέτοντας πως αυτός είναι και ο πυρήνας του νομοσχεδίου.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Κ. Τζαβάρας ξεκαθάρισε πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο τονίζοντας χαρακτηριστικά «Ένα νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά θα πρέπει να σηματοδοτήσει και να δώσει ένα μήνυμα ότι η χρήση των ναρκωτικών δεν είναι μια συμπεριφορά η οποία τουλάχιστον, εκ πρώτης όψεως, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την καταστήσουν απολύτως αποδεκτή».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κύριος Γιάννης Γκιόκας επικεντρώνοντας στο άρθρο 29 είπε πως απενοχοποιείται η χρήση, η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών και γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των νέων, «γίνεται προσπάθεια να καμφθούν τα αντανακλαστικά σε σχέση με αυτό το ζήτημα, που υπήρχαν στη χώρα μας».

Την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου εξέφρασε από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Αθ. Πλεύρης υποστηρίζοντας πως «έχει δύο βασικές κατευθύνσεις: την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και την ελάφρυνση στους εμπόρους ναρκωτικών».

«Θετική» χαρακτήρισε την κατεύθυνση του νομοσχεδίου ο Β. Μουλόπουλος και τάχθηκε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ τονίζοντας πως στην Πορτογαλία, όπου η αποποινικοποίηση της χρήσης όχι των ναρκωτικών ή της εμπορίας, έδειξε μια τάση σημαντικής μείωσης και μάλιστα σημαντικής μείωσης των σκληρών ναρκωτικών».
Keywords
Τυχαία Θέματα