Απελευθέρωση του επαγγέλματος του ξεναγού

08:26 2/2/2012 - Πηγή: 24wro
Την άρση των περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, αλλά τη διατήρηση...
της έκδοσης άδειας για την άσκηση των επαγγελμάτων του αρχαιοπώλη και του συντηρητή έργων τέχνης, για λόγους προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας εισηγείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Yπουργείου Πολιτισμού.

Εξάλλου την άρση των περιορισμών για την άσκηση των επαγγελμάτων του κρεοπώλη και του εργαζόμενου σε σφαγεία και επιχειρήσεις τεμαχισμού κρέατος εισηγείται η Επιτροπή προς το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθούν οι περιορισμοί
ελάχιστων αποστάσεων από οικισμούς και λοιπούς ευαίσθητους χώρους στη λειτουργία πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Αναλυτικά, η Επιτροπή γνωμοδότησε τα εξής:

- Για το επάγγελμα του αρχαιοπώλη-εμπόρου νεότερων μνημείων συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, και κυρίως της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και πληρούται η αρχή της αναλογικότητας για τη διατήρηση προηγούμενης διοικητικής άδειας. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί η άρση του γεωγραφικού περιορισμού για την ίδρυση και λειτουργία αρχαιοπωλείων αποκλειστικά σε πόλεις που εδρεύουν συγκεκριμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

– Για το επάγγελμα του ξεναγού η Επιτροπή συνέστησε η εγγραφή στο μητρώο και η έκδοση του δελτίου ταυτότητας ξεναγού να πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση του τριμήνου από την αναγγελία, προκειμένου να μη λειτουργεί ως κεκαλυμμένος περιορισμός προηγούμενης διοικητικής άδειας.
– Για το επάγγελμα του συντηρητή έργων τέχνης και αρχαιοτήτων έκρινε ότι συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος για να διατηρηθεί η έκδοση προηγούμενης διοικητικής άδειας.
– Για τα λοιπά επαγγέλματα του κρεοπώλη, των εργαζομένων στα σφαγεία και των επιχειρήσεων τεμαχισμού κρέατος, η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι για τα δύο πρώτα αρκεί η αναγγελία του ν.3919/2011 για την άσκηση του επαγγέλματος. Πρότεινε, επίσης, να προβλεφθεί ρητά η δυνατότητα άσκησής τους και από πτυχιούχους τυχόν ιδιωτικών πιστοποιημένων ιδρυμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα