Απεργίες οι καθηγητές, καταλήψεις οι φοιτητές

10:47 13/9/2011 - Πηγή: 24wro
Πάμε για επαναλαμβανόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις κάθε μορφής, αυτό δηλώνει...
μία ημέρα μετά το πρώτο κουδούνι της χρονιάς ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ κ. Θ. Κοτσυφάκης, χαρακτηριστικό του κλίματος έντασης μέσα στο οποίο ξεκίνησε το νέο σχολικό έτος.

Το κουδούνι χτύπησε χθες το πρωί ξανά για περίπου 1.300.000 μαθητές και 180.000 εκπαιδευτικούς, με κυρίαρχο όμως το πρόβλημα της έλλειψης βιβλίων. Το θέμα δεν τέθηκε χθες,
ημέρα του αγιασμού στα σχολεία, αλλά τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η «επιχείρηση-φωτοτυπία» στα σχολεία της χώρας. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη γιγαντιαία κινητοποίηση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, δημοτικών αρχών, εθελοντικών φορέων που λειτουργούν υποστηρικτικά προς το υπουργείο Παιδείας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Πάντως τα dvd που περιλαμβάνουν ολόκληρη την ύλη των σχολικών βιβλίων θα αρχίσουν να διανέμονται από αύριο, Τετάρτη, στους μαθητές. Το Εθνικό Τυπογραφείο έχει τυπώσει τις πρώτες 40 σελίδες των βιβλίων του γυμνασίου, ενώ οι υπάλληλοί του συνεχίζουν εθελοντικά τη εκτύπωση των σελίδων των βιβλίων και των άλλων τάξεων.

Προτείνουν απεργίες και καταγγέλλουν κενά σε δασκάλους
Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών από την πλευρά τους απαντούν με κινητοποιήσεις. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν κοινή γραμμή κινητοποιήσεων, ενώ το προεδρείο της ΟΛΜΕ καταθέτει σήμερα στην ΑΔΕΔΥ πρόταση για 48ωρη απεργία των καθηγητών στο τέλος του μήνα. Εάν η πρόταση αυτή συμφωνηθεί, θα προταθεί αύριο, Τετάρτη, και επίσημα στις τοπικές ενώσεις των εκπαιδευτικών ανά τη χώρα. Η ΔΟΕ από την πλευρά της έχει ήδη ανακοινώσει 24ωρη απεργία για τις 22 Σεπτεμβρίου.

«Μάθημα δεν μπορεί να γίνει πουθενά χωρίς βιβλία, ας μη γελιόμαστε» λέει ο κ. Κοτσυφάκης. «Και η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Η δημόσια εκπαίδευση όμως έχει συνολικά διαλυθεί. Καταργήθηκε η πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία, μειώθηκαν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και περιβαλλοντικά. Παρ' όλα αυτά, κενά καθηγητών υπάρχουν ακόμη. Στην περιφέρεια Κρήτης μόνο μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν ελλείψεις 350 καθηγητών» συνεχίζει.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως έχει εξασφαλίσει περίπου 20.000 πιστώσεις σε εκπαιδευτικούς για να καλύψει τα κενά στα σχολεία τις επόμενες ημέρες. Η ΔΟΕ ειδικά κατήγγειλε χθες ότι την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους υπήρχαν 4.700 κενά σε δασκάλους στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας. Η ΔΟΕ κατήγγειλε ακόμη ότι υπάρχουν ελλείψεις βιβλία σε τουλάχιστον 68 περιοχές, από τις οποίες 22 είναι περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Επίθεση από την αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε δηλώσεις των εκπροσώπων τους και ανακοινώσεις καυτηρίασαν βέβαια χθες, Δευτέρα, τις ελλείψεις στα σχολεία. Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ κ. Α. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε στις αντίξοες συνθήκες που έχουν να αντιμετ
Keywords
Τυχαία Θέματα