ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Στο Βόλο δημιούργησαν το δικό τους νόμισμα!

23:12 28/11/2012 - Πηγή: 24wro
Οι Βολιώτες πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους υπερήφανους...
Δώσανε τη δική τους απάντηση στην οικονομική κρίση, στην ύφεση που ακολούθησε και στη γενικότερη έλλειψη ρευστού στην αγορά.
Η ΤΕΜ, η καινούρια νομισματική μονάδα. μπορεί να την εντοπίσει κανείς σε καθημερινές συναλλαγές μεταξύ πολιτών ή ακόμη και στις ταμιακές μηχανές κάποιων καταστημάτων της πόλης.
Το παράδοξο είναι ότι δεν έχει κάποια μορφή, επειδή δεν τυπώνεται σε χαρτονόμισμα αλλά ούτε κόβεται σε κέρματα. Είναι άυλο, είναι μια έννοια, για την ακρίβεια «αέρας κοπανιστός». Και όμως αρκετοί κάτοικοι του Βόλου τη χρησιμοποιούν
καθημερινά. Αγοράζουν με ΤΕΜ, φθηνότερα, πωλούν με ΤΕΜ φθηνότερα, πληρώνουν με ΤΕΜ λιγότερα, τονώνοντας έτσι την τοπική αγορά που εδώ και χρόνια ρημάζεται από την έλλειψη ρευστού (όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια). Και κυρίως, κάνοντας τη ζωή τους ευκολότερη.
Η ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα) δεν αντικαθιστά το ευρώ σε καμία περίπτωση και η αξία του είναι ίση με αυτό. Οι συναλλαγές γίνονται πάντα μαζί με το ευρώ. Απλά στην περίπτωση που θα πληρώσεις με ΤΕΜ, ξοδεύεις λιγότερα (ευρώ).
Το καινούριο «νόμισμα» στηριζόταν από τη πρώτη στιγμή σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που βρίσκεται στο διαδίκτυο. Όταν κάποιος εισέπραττε ΤΕΜ, αυτό καταχωρούνταν στο σύστημα και όταν αγόραζε, σβήνονταν από τη βάση δεδομένων οι ΤΕΜ που ξόδεψε. Δηλαδή, το δίκτυο αυτό ενημερώνεται κατευθείαν μόλις υπάρξει κάποια συναλλαγή. Όσοι καταστηματάρχες δέχονται ΤΕΜ, απευθύνονται στο δίκτυο για να διαπιστώσουν πρώτον, αν πελάτης τους είναι καταχωρημένος, και δεύτερον, αν έχει στον λογαριασμό τους τις ΤΕΜ που απαιτούνται για να αγοράσει. Αυτό ονομάζεται Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας.
Το «νόμισμα» ΤΕΜ ξεκίνησε από μια χούφτα ανθρώπων και σήμερα αριθμεί μερικές εκατοντάδες Βολιώτες (ανάμεσά τους αρκετοί επαγγελματίες όπως λογιστές, ιατροί, οπτικοί κτλ.). Θα παραθέσουμε δυο παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η χρησιμοποίηση του.
“ Κάποιο μέλος του δικτύου χρειάζεται έναν ελαιοχρωματιστή για να του βάψει το σπίτι. Το κόστος (π.χ. των 100 ευρώ) είναι αρκετά μεγάλο, και έτσι θα φωνάξει κάποιον ελαιοχρωματιστή που ανήκει στο δίκτυο και συναλλάσεται με ΤΕΜ. Αφού ο τελευταίος βάψει το σπίτι, θα πληρωθεί 70 ευρώ και 30 ΤΕΜ και όχι 100. Έτσι αφενός ο ιδιοκτήτης θα εξυπηρετηθεί πληρώνοντας λιγότερα αφετέρου ο επαγγελματίας θα πληρωθεί σε ευρώ και θα αυξήσει τις ΤΕΜ του. Σε αντίθετη περίπτωση υπήρχε το ενδεχόμενο ο ιδιοκτήτης να αδυνατούσε να πληρώσει και ο επαγγελματίας να μην έπαιρνε ποτέ αυτή τη δουλειά. ”
“ Πάει ένα μέλος του δικτύου σε ένα κατάστημα με ηλεκτρικά είδη, που και αυτό συναλλάσετε με ΤΕΜ. Επιθυμεί να αγοράσει μια ηλεκτρική συσκευή των 50 ευρώ. Το κατάστημα θα ζητήσει 30 ευρώ και 20 ΤΕΜ, κόβοντας απόδειξη των 30 ευρώ. Δηλαδή, στην ουσία αγόρασε με 30 ευρώ κάτι που κοστίζει 50. Επομένως, από τη μια το κατάστημα γίνεται ελκυστικό σε πελάτες λόγω της ΤΕΜ και από την άλλη ο πελάτης διευκολύνεται με τη μεί
Keywords
Τυχαία Θέματα