Απολύσεις συμβασιούχων στα ΑΕΙ και αναγνώριση κολεγιακών τίτλων

20:37 27/10/2012 - Πηγή: 24wro
Καταργείται το 90% του προσωρινού προσωπικού στα δημόσια πανεπιστήμια...
και λύνεται το χρόνιο ζήτημα της επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων των αποφοίτων κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα ΑΕΙ

To κλείσιμο δεκάδων σχολών, που αναμένεται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βάσει του σχεδίου «Αθηνά», δημιουργεί το έδαφος ώστε οι συμβασιούχοι καθηγητές να φαίνεται ότι δεν έχουν
λόγο ύπαρξης...

Ραγδαίες εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φέρνει το νέο μνημόνιο, οι διατάξεις του οποίου είναι ήδη «καθ' οδόν» προς τη Βουλή. Λύνει «εν μία νυκτί» το χρόνιο ζήτημα της επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων των αποφοίτων κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα ΑΕΙ (franchise), ενώ όσον αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια καταργεί μεμιάς το 90% των συμβασιούχων τους! Το σχέδιο «Αθηνά» που προχωρεί ακάθεκτο, εκτός του ότι θα σαρώσει πλήθος σχολών, θα στείλει σπίτι τους και χιλιάδες συμβασιούχους καθηγητές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής»:

1 Το νέο μνημόνιο υιοθετεί νομοθεσία που α) αναγνωρίζει επαγγελματικές προϋποθέσεις από τίτλους σπουδών «franchise», καθώς και την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας των πτυχιούχων τους, β) εξασφαλίζει πως οι κάτοχοι τίτλων σπουδών «franchise» από άλλες χώρες-μέλη έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους με κατόχους ελληνικών τίτλων. Συνολικά 18 κολέγια στη χώρα μας συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια λειτουργώντας ως παραρτήματά τους. Οι σπουδαστές αυτών των κολεγίων φθάνουν σήμερα τις 20.000.

2 Μειώνει αυτομάτως το προσωρινό προσωπικό των πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων κατά 90%. Το κλείσιμο των τμημάτων θα σημάνει και την απόλυση των καθηγητών αυτής της απασχόλησης. Οι συμβασιούχοι των ΑΕΙ ξεπερνούν τους 3.500, ενώ στα ΤΕΙ υπηρετούν περίπου 8.000 - 10.000 επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες, που είναι οι «κολώνες» των σχολών. Με λίγα λόγια, οι συμβασιούχοι του ΠΔ 407 βλέπουν την... πόρτα εξόδου από την εργασία τους, αφήνοντας γυμνά σχεδόν όλα τα περιφερειακά ΑΕΙ, που κυρίως απασχολούν το συγκεκριμένο επιστημονικό προσωπικό.

Η γνωστοποίηση της είδησης αναμένεται να φέρει ανυπέρβλητη αναστάτωση στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και στο Ιόνιο, αλλά και στα κεντρικά ΑΕΙ, που και αυτά απασχολούν μεγάλο πλήθος συμβασιούχων. Σύμφωνα με την ακαδημαϊκή κοινότητα, οι εν λόγω υπάλληλοι κάλυπταν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι με τις διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ τα τελευταία χρόνια, ιδίως στα μεγάλα ΑΕΙ, δεν έχουν διοριστεί νέοι υπάλληλοι, παρά το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια έχουν ζητήσει υπαλλήλους με αυτή τη διαδικασία, είναι προφανές ότι χωρίς τους προαναφερθέντες συμβασιούχους τα πανεπιστήμια ήταν και είναι αδύνατο να λειτουργήσουν.

Φυσικά το κλείσιμο δεκάδων σχολών, που αναμένεται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δημιουργεί το τέλειο έδαφος, ώστε αυτοί οι καθηγητές να φαίνεται ότι δεν έχουν λόγο ύπαρ
Keywords
Τυχαία Θέματα