Απορρίπτει ο Βάιντμαν τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο haircut του ελλ. χρέους

18:03 15/2/2012 - Πηγή: 24wro
Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής... Τράπεζας και επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ σε ένα εθελοντικό haircut του ελληνικού χρέους, και δήλωσε ότι δεν βλέπει λόγο να παραιτηθεί των ενδεχόμενων μελλοντικών κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
«Το αποφασιστικό σημείο είναι ότι δεν μας επιτρέπεται να εγκαταλείψουμε τα κέρδη σε μια τέτοια κατάσταση», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα κέρδη αυτά θα ήταν μια μορφή νομισματικής χρηματοδότησης.
Μιλώντας στη Handelblatt, ο Βάιντμαν τόνισε ότι δεν βλέπει «υπό ποία βάση θα μπορούσαν διανεμηθούν υποθετικά μελλοντικά κέρδη», προσθέτοντας ότι «είμαι περισσότερο ανήσυχος για ενδεχόμενος ζημιές στον ισολογισμό μας από την κρίση κρατικού χρέους».
Τόνισε δε πως «η ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι δεν θα αρνηθεί να μιλήσει στις κυβερνήσεις εάν αυτές είναι πρόθυμες να αγοράσουν τα ομόλογα της ΕΚΤ», για να διευκρινίσει ότι δεν βλέπει τέτοια προθυμία από τις κυβερνήσεις.
Επαναδιατύπωσε ακόμη ότι εξαρτάται από τις κυβερνήσεις και όχι από τις κεντρικές τράπεζες, η επίλυση της κρίσης της Ελλάδας.
Η πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει τα νέα μέτρα λιτότητας, είναι ένα σημαντικό βήμα, δήλωσε ο Weidmann, για να συνεχίσει λέγοντας ότι το πιο σημαντικό ωστόσο είναι η υλοποίηση των μέτρων.
«Γι αυτό, χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα, καθώς και ένας λαός που να μπορεί να τα στηρίξει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Προειδοποίησε ακόμη ότι μια ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη, από μόνη της δεν θα αποτελούσε συνεισφορά στην επίλυση του προβλήματος και θα δημιουργούσε επιδράσεις που θα ήταν δύσκολο να υπολογιστούν.
newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα