Αρνείται η Γαλλία ότι άφησε πρόσφυγες να πεθάνουν στη Μεσόγειο

23:00 10/5/2011 - Πηγή: 24wro
Εκπρόσωπος των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων απέρριψε κατηγορηματικά...
τους ισχυρισμούς, ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, που πράγματι μετείχε στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανοιχτά των ακτών της Λιβύης στα τέλη Μαρτίου, αδιαφόρησε για την τύχη προσφύγων, που συνάντησε σε πλοιάριο στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους.


Τη Δευτέρα (09/05)
η βρετανική εφημερίδα Guardian ανέφερε, ότι ένα σκάφος που μετέφερε 72 λαθρομετανάστες παρασύρθηκε και έμεινε ακυβέρνητο επί 16 ημέρες στα ανοιχτά της Μεσογείου, έχοντας μείνει από καύσιμα 18 μόλις ώρες αφότου είχε αποπλεύσει από την Τρίπολη, στις 25 Μαρτίου. Κάποια στιγμή, στις 30 Μαρτίου, το πλοίο βρέθηκε κοντά σε αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ, που βρισκόταν τόσο κοντά, ώστε ήταν αδύνατο να μην τους έχουν δει.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, “παρά το γεγονός ότι το πλοιάριο των λαθρομεταναστών εξέπεμψε σήμα κινδύνου προς την Ιταλική ακτοφυλακή και ήρθε σε επαφή με στρατιωτικό ελικόπτερο και με πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, καμιά προσπάθεια διάσωσης των λαθρομεταναστών δεν πραγματοποιήθηκε”.

Εξήντα ένας από τους επιβαίνοντες στο σκάφος,  μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από έλλειψη τροφής και νερού μέσα στο σκάφος, που είχε προορισμό το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

“Κάθε πρωί ξυπνούσαμε και βρίσκαμε έναν νεκρό δίπλα μας. Τους κρατούσαμε για 24 ώρες, και μετά τους πετούσαμε στη θάλασσα”, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα, ο Αμπού Κούρκε, ένας από τους επιζώντες.

“Νομίζω ότι είμαστε απολύτως σαφής σε αυτό που λέμε. Δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε επαφή με σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες, ούτε από το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, ούτε από οποιοδήποτε άλλο από τα σκάφη που μετέχουν στις επιχειρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, είτε από αέρος, είτε δια θαλάσσης”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Τιερί Μπούρκχαρντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα