Μπάχαλο οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί

08:21 3/1/2012 - Πηγή: 24wro
Βαριά σκιά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους...
στη χώρα μας, ρίχνουν οι έρευνες της δικαιοσύνης.

Πέραν της εμπλοκής στην υπόθεση με τα πρόστιμα στους βενζινοπώλες, που οδήγησαν στην απομάκρυνση του γενικού γραμματέος του υπουργείου Οικονομικών, κ.Γιάννη Καπελέρη, αναταραχή προκαλεί στους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών και η έρευνα της δικαιοσύνης που συγκεντρώνει στοιχεία επειδή υπάρχουν ενδείξεις πως εφοριακοί ανεβοκατέβαζαν κατά βούληση τα πρόστιμα περαίωσης, μέχρι να πετύχουν το επιθυμητό -για τον ελεγχόμενο- ύψος και να τον πιέσουν
ενδιαφερόμενο να δεχθεί συμφωνία «κάτω από το τραπέζι».

Οι δικαστικοί λειτουργοί δειχνουν να έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρό τους, τη διαφθορά στο φορολογικό σύστημα. Προς επίρρωσιν των καταγγελιών (μετά-την-απομάκρυνση-εκ-του-ταμείου όμως) Σπινέλη για "μοιρασιές" με σύστημα 4-4-2, η δικαιοσύνη έχει εντοπίσει και ερευνά στοιχεία για τη δράση κυκλώματος εφοριακών που ... «ανεβοκατέβαζαν» τα πρόστιμα περαίωσης

Η έρευνα εστιάζει στη δράση κυκλωμάτων που κατάφερναν μεν να εξαφανίζουν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ -και τα οποία τελικώς το δημόσιο ποτέ δεν εισέπραξε- όχι όμως και να εξαφανίσουν ... τα ίχνη τους, τα οποία άφησαν μπαινοβγαίνοντας στο σύστημα Taxis για να «κουρεύουν» τα πρόστιμα που όφειλαν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες –και «πελάτες» τους.

Το δρόμο για τους επίορκους εφοριακούς "άλειφαν" πάντως οι κυβερνήσεις, με τις περαιώσεις που κατά καιρούς εξήγγελλαν. Το κράτος καλούσε τους πολίτες να πληρώσει «κάτι τις» στο δημόσιο, αφήνοντας έξω από τον χορό (υποτίθεται) τους εφοριακούς, για να αποκόψει όσους συνήθιζαν να βάζουν «το δάκτυλο στο μέλι» .

Ωστόσο «κυκλώματα» εφοριακών, όπως όλα δείχνουν, έστηναν πάρτι με τις ρυθμίσεις περαίωσης, για να προσφέρουν «άλλου είδους» εξυπηρετήσεις στους πολίτες.

Καλά στημένη μηχανή...

Η μηχανή φαίνεται πως ήταν καλά στημένη καθώς, με λίγα κλικ από τον υπολογιστή τους, εφοριακοί έβρισκαν τρόπους να γλιτώνουν τους φορολογουμένους από εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ φόρο.

Το «μυστικό» αυτό θα έμενε για πάντα θαμμένο στα αρχεία του υπουργείου καθώς, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου της εφορίας, οι υποθέσεις θεωρούντο δια νόμου και τυπικά περαιωμένες, οριστικά και δια παντός.

Η παρατηρητικότητα όμως μιας τουλάχιστον δικαστικής λειτουργού ανάγκασε τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αναψηλαφίσουν περαιωμένες υποθέσεις και να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία στη Δικαιοσύνη, τα οποία ρίχνουν νέο φως στο σύστημα και τις μεθόδους που οι επιτήδειοι χρησιμοποιούσαν για να μην εισπράττει το κράτος από τις ρυθμίσεις αυτές, τα προβλεπόμενα έσοδα.

Τα λάθη που οδήγησαν στην αποκάλυψη

Όλα άρχισαν από την περαίωση του 2004. Ο νόμος 3259 έδινε το δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση ανώνυμες εταιρίες και να κλείσουν «με συνοπτικές διαδικασίες» υποθέσεις τους, ακόμα και εάν ελεγκτές εί
Keywords
Τυχαία Θέματα