Χωρίς παλμό η αγορά

17:36 6/12/2011 - Πηγή: 24wro
Ευμετάβλητη αναμένεται η εικόνα στην αγορά ...συναλλάγματος την τρέχουσα εβδομάδα υπό την προσμονή τόσο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής όσο και της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Στην ευρωπαϊκή σύνοδο θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις όπως διαμήνυσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μόλις μια ημέρα μετά την «κοινή γραμμή» που υιοθέτησε με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ως προς την ανάγκη
μιας νέας ευρωπαϊκής συνθήκης βασισμένη στα όρια χρέους και σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επιβολής ποινών για τους παραβάτες.

Ως προς το δεύτερο, η αγορά προεξοφλεί μια νέα διαδοχική μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Την αρχή έκανε σήμερα η Τράπεζα της Αυστραλίας που μείωσε κατά αντίστοιχο ποσοστό τα επιτόκια, οδηγώντας κατά τις πρωινές ώρες σε έντονες ρευστοποιήσεις το τοπικό νόμισμα.

Πάντως, αν και η απόφαση της S&P να θέσει υπό καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις 15 χωρών της Ευρωζώνης έδωσε «χαστούκι» στην ανάληψη ρίσκου, η εικόνα σήμερα βελτιώνεται μετά το μεσημέρι. Έκπληξη προκάλεσε η «σαρωτική» κίνηση του οίκου που συμπεριέλαβε και τις ανώτατες αξιολογήσεις ΑΑΑ της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργο και της Ολλανδίας.

Φυσικά, σύμφωνα με το απογευματινό σχόλιο αγοράς της FXCM, το δολάριο και το γιεν επωφελήθηκαν των νέων συνθηκών νωρίς το πρωί. Το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο παρέμεινε εντός των εκτιμήσεων ενώ η αύξηση των εξαγωγών βοήθησε στο να «κρατηθεί» η ανάπτυξη στα επίπεδα του 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση η οικονομία «έτρεξε» με 1,4%.

Το ευρώ δεν αντέδρασε στον απόηχο της ανακοίνωσης με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα προς την επικείμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Λίγο αργότερα οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία σημείωσαν απροσδόκητη άνοδο 5,2% τον Οκτώβριο, γεγονός που στήριξε μια προσπάθεια ανάκαμψης του ευρώ, το οποίο ανέβηκε και πάλι το σκαλοπάτι του 1,34 έναντι του δολαρίου.

Γεγονός είναι ότι οι συνθήκες της αγοράς δεν διαμορφώνουν σαφή κατεύθυνση με τις διάφορες αγορές να είναι ευάλωτες στις διακυμάνσεις.

Στην Ελβετία ξεχώρισαν νωρίτερα οι πιέσεις που δέχτηκε το ελβετικό φράγκο μετά τον αρνητικό πληθωρισμό -0,2% το Νοέμβρη έναντι εκτιμήσεων για μέτρηση στο 0,1%. Η αρνητική μέτρηση τροφοδοτεί για ακόμα μια φορά την πεποίθηση για αύξηση του ορίου σύνδεσης EURCHF. Ωστόσο, η αντίδραση στην ισοτιμία EURCHF πάνω από το 1,2400 εξασθένισε αργότερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα