Χρονιά ακραίων φυσικών φαινομένων το 2010

09:20 13/7/2011 - Πηγή: 24wro
Η περσινή χρονιά ήταν η πιο ακραία χρονιά, με όρους καιρικών φαινομένων, από το 1816...
οπότε εξερράγη στην Ινδονησία το όρος Ταμπόρα και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έζησε μέρες με λιγότερη ηλιοφάνεια και καθόλου καλοκαίρι.



Το 2011 βαδίζει, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, στα «χνάρια» του προκατόχου του. Επιστήμονες μιλούν για την ανάγκη να ορισθεί εκ νέου η ερμηνεία του όρου «φυσιολογικές καιρικές συνθήκες».




















Έγκυροι διεθνείς κλιματικοί και μετεωρολογικοί οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανιχνεύσουν τη σύνδεση των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων με την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη.

























Οι ωκεανοί ήταν πιο αλμυροί, σε σχέση με τον μέσο όρο, σε περιοχές με υψηλή εξάτμιση και λιγότερο αλμυροί σε περιοχές με υψηλή κατακρήμνιση, παρέχοντας ένδειξη ότι εντείνεται ο κύκλος του νερού, πράγμα το οποίο σημαίνει ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονόπτωση.


Η θερμότητα που ήταν παγιδευμένη στους ωκεανούς παρέμεινε πέρσι, στα επίπεδα του 2009, μεταξύ των υψηλότερων στην ιστορία. Σημειώθηκε νέο ρεκόρ βροχοπτώσεων (πέρσι, η διαφορά της κατακρήμνισης από τον μέσο όρο ήταν περίπου 13% υψηλότερη από τη διαφορά που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη χρονιά με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση, δηλαδή το 1956). Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δέχθηκαν, το 2010, το δεύτερο ισχυρότερο πλήγμα λόγω των ιστορικά ή σχεδόν ιστορικά υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια των τροπικών ωκεανών του πλανήτη.


Το δάσος της βροχής στον Αμαζόνιο «βίωσε», πέρσι, τη δεύτερη, μέσα σε πέντε χρόνια, «ξηρασία του αιώνα», με τη στάθμη του νερού στον μεγαλύτερο βόρειο παραπόταμο του Αμαζονίου, τον Ρίο Νέγκρο, να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να συλλέγονται στοιχεία, το 1902 (τέσσερα μέτρα πιο κάτω από τα επίπεδα στα οποία υποχωρούσε σε μια συνήθη περίοδο ξηρασίας).





















Δεν είχαν τέλος οι φυσικές καταστροφές το 2010. Πλημμύρες στο Πακιστάν και την Κίνα, κύμα καύσωνα και πυρκαγιές στη Ρωσία, με δεκάδες χιλιάδες θύματα. Σε έκθεση της γερμανικής εταιρείας αντασφαλειών Munich Re υποστηρίχθηκε ότι η περσινή χρονιά ήταν μια από τις χειρότερες στην ιστορία όσων αφορά τις φυσικές καταστροφές, εννιά στις δέκα από τις οποίες σχετίζονταν με ακραία φυσικά φαινόμενα. Για μακροπρόθεσμη τάση που δεν μπορεί πλέον να εξηγηθεί μόνον με τις φυσικές περιοδικές μεταβολές του κλίματος κάνει λόγο ο συγγραφέας της έκθεσης Πέτερ Χέπε: «είναι πιθανό να συμβάλει, κατά ένα ποσοστό, η αλλαγή του κλίματος στην άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών».


Keywords
Τυχαία Θέματα