Δείτε τι επιβάλει ο εφαρμοστικός νόμος!

21:00 24/6/2011 - Πηγή: 24wro
Τα σκληρά μέτρα για το σύνολο των φορολογουμένων, ρυθμίσεις για τη μείωση του Δημόσιου Τομέα...
και το νομικό πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.Ο εφαρμοστικός νόμος, βάσει του κυβερνητικού προγραμματισμού, θα πρέπει να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή μέχρι τις 30 Ιουνίου,
καθώς η έγκρισή του από τη Βουλή έχει τεθεί από την Ευρώπη ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οι βασικές διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου προβλέπουν τα εξής:
Αποκρατικοποιήσεις:
Στο κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπεται η σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση ακινήτων), ενώ εισάγεται και ο θεσμός της «επιφάνειας». Επίσης, ρυθμίζεται το καθεστώς κάτω από το οποίο θα υλοποιηθούν οι αποκρατικοποιήσεις.
Φορολογικά μέτρα
Το κείμενο εμπεριέχει τα νέα φορολογικά μέτρα-σοκ που ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που αφορούν τη μείωση αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά, τεκμήρια διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, μείωση αφορολογήτου ορίου ΦΑΠ στα 200.000 ευρώ, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, κ.λπ
Για τη μείωση του Δημόσιου Τομέα
Οι προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα περιορίζονται στη βάση του κανόνα «1 προς 10» για το 2011 και «1 προς 5» για το διάστημα 2012-2015.
Επίσης, μειώνεται ο αριθμός των συμβασιούχων κατά 50% το 2011 έναντι του 2010 και κατά 10% κάθε έτος μέχρι το 2015. Στο δημόσιο προβλέπεται επίσης και η θέσπιση της μερικής απασχόλησης, ενώ το πλεονάζον προσωπικό από φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται θα αξιολογείται μέσω ΑΣΕΠ.
Για την εργασία
Παράλληλα, προβλέπεται η ειδική εισφορά στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ειδική εισφορά επικουρικής ασφάλισης και την ειδική εισφορά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ εισάγονται νέα κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας.
Διευθετείται η υπερωριακή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι νέοι 18-25 ετών θα εργάζονται με μειωμένες αποδοχές μέχρι 20%.
Αναστολή πλειστηριασμών
Στο κείμενο του εφαρμοστικού νόμου προβλέπεται η αναστολή των πλειστηριασμών από τις τράπεζες για απαιτήσεις μέχρι 200.000 ευρώ, μέχρι το τέλος του 2011.


Δείτε τον εφαρμοστικό νόμο στο pdf που ακολουθεί









newscode
Keywords
Τυχαία Θέματα