ΔΕΙΤΕ: Το ουίσκι και οι... άξιοι μιμητές του

17:52 9/1/2012 - Πηγή: 24wro
Δεν ήταν γενικά άσχημη χρονιά το 2011 για τον Σκωτσέζο...
ωστόσο οι οινοπνευματοποιοί της Σκωτίας δεν μπορούν να επαναπαύονται στις δάφνες τους, καθώς ο ανταγωνισμός έρχεται ακόμα και από τα πιο απρόβλεπτα και απομακρυσμένα μέρη.
Tο ουίσκι έρχεται πολύ φυσικά στο μυαλό όλων τις ημέρες των γιορτών, καθώς η κατανάλωσή του ανεβαίνει κατακόρυφα. Για τους περισσότερους φυσικά, το ουίσκι είναι ταυτόσημο με τη Σκωτία και οι σκωτσέζικες εξαγωγές του πρώτου 6μήνου του 2011 που έφτασαν τα 570 εκατομμύρια μπουκάλια, το επιβεβαιώνουν. Ωστόσο, η «αντιγραφή» της πατέντας του σκωτσέζικου ουίσκι από πολλούς
επίδοξους ανταγωνιστές του κρατάει τους βασικούς παραγωγούς του σε εγρήγορση.
Φυσικά, η μίμηση είναι η πιο ειλικρινής μορφή κολακείας και υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα χωρών, από τη μία άκρη του πλανήτη ως την άλλη, που μιμούνται το αυθεντικό scotch whisky και είναι περήφανοι για το αποτέλεσμα, χωρίς να διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας. Η guardian παρουσίασε τους σημαντικότερους από αυτούς.
Ιαπωνία
Οι Ιάπωνες έχουν μακρά παράδοση μίμησης της παραγωγής αλλά και απόλαυσης του σκωτσέζικου ουίσκι, γι’ αυτό και ξεκινάμε την «περιήγησή» μας από την Osaka. Το αποστακτήριο Yamazaki ιδρύθηκε το 1923 από τον Shinjiro Torii, μετά από μια εξαντλητική αποστολή για τη μελέτη όλης της διαδικασίας της παραγωγής στη Σκωτία από το συνεργάτη του Masataka Taketsuru.
Οι αποστακτήρες είναι φτιαγμένοι στη Σκωτία, ενώ η επίσης εισαγόμενη τύρφη (ποάνθρακας) χαρίζει την ιδιαιτερότητα στη γεύση. Το τελικό αποτέλεσμα, το Suntory 12 ετών, είναι ένα -μελί χρώματος- ουίσκι, που σχεδόν ταυτίζεται γευστικά με τα «αδέρφια» του εκ Σκωτίας. Θα μπορούσε κάλλιστα να πείσει έναν λάτρη του είδους ότι πρόκειται για αληθινό «σκωτσέζο».

Ινδία
Τυπικό παράδειγμα ινδικού ουίσκι είναι το Amrut’s Fusion single malt, αποσταγμένο στην Bangalore από μία επιμειξία ινδικού και σκωτσέζικου κριθαριού.
Η προσπάθεια να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στο πρωτότυπο αφορά τόσο το όνομα του οινοπνευματοποιείου (όπως η λέξη whiskey προέρχεται από τα γαελικά και σημαίνει «νερό της ζωής», έτσι και η λέξη amrut στα χίντι είναι αναφορά στην «αιώνια ζωή»), όσο και την τοποθεσία, που είναι σε υψόμετρο 3.000 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, για να μοιάζει περισσότερο στο σκωτσέζικο κλίμα.
Φυσικά οι εξασφαλισμένα χαμηλές θερμοκρασίες της Σκωτίας δεν είναι το ίδιο εξασφαλισμένες εδώ, άρα και ο ρυθμός με τον οποίο ωριμάζει το ακατέργαστο οινόπνευμα, για να αναδυθεί μέσα από τα ξύλινα τοιχώματα του βαρελιού, είναι αρκετά πιο γρήγορος. Αυτό σημαίνει απλούστατα πως το ουίσκι είναι έτοιμο και εμφιαλωμένο μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες και ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά σε «ηλικίες».
Η έλλειψη «παλαιότητας» δε φαίνεται να απογοήτευσε κανέναν. Tο αποστακτήριο λειτουργεί από το 1948 και το προϊόν του δεν «φωνάζει» γευστικά κανενός είδους ανωριμότητα. Με περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο 50%, είναι μεθυστικό μέσα στο κεχρ
Keywords
Τυχαία Θέματα