Διατήρηση γονιµότητας σε νεαρές γυναίκες µε καρκίνο µαστού

14:14 17/7/2012 - Πηγή: 24wro
Ο dr. Iωάννης Ζερβομανωλάκης, Μαιευτήρας-Χειρούργος Γυναικολόγος εξειδικευμένος στην εξωσωματική γονιμοποίηση...
, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και συνεργάτης της κλινικής Μητέρα, μας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη διατήρηση της γονιμότητας σε νεαρές γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
Ο καρκίνος του µαστού αποτελεί τη συχνότερη αιτία καρκίνου στις γυναίκες και προσβάλλει 5.000 περίπου Ελληνίδες κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι 20% των γυναικών αυτών βρίσκεται ακόµη σε αναπαραγωγική ηλικία και στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό τους προγραµµατισµό.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια η χρήση καινούριων χηµειοθεραπευτικών σχηµάτων οδήγησε σε σηµαντική αύξηση του προσδόκιµου επιβίωσης νεαρών γυναικών µε καρκίνο, µε αποτέλεσµα η πιθανότητα δεκαετούς επιβίωσης να κυµαίνεται σταθερά άνω του 50% ανεξάρτητα από το στάδιο του καρκίνου τη στιγµή της διάγνωσης.

Ωστόσο, η τοξικότητα της θεραπείας έχει αρνητικές συνέπειες για τη γονιµότητα και οδηγεί σε ελάττωση της παραγωγής οιστρογόνων, µε συνέπεια την αδυναµία απόκτησης παιδιών και την εµφάνιση κλιµακτηριακών συµπτωµάτων που οδηγούν σε υποβάθµιση της ποιότητας ζωής.Διαβάστε περισσότερα στο queen.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα