Διαβουλεύσεις Μπασέσκου για ορισμό εντολοδόχου πρωθυπουργού

17:42 6/2/2012 - Πηγή: 24wro
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου απέστειλε επιστολές στους... προέδρους των πολιτικών κομμάτων και των ομάδων που εκπροσωπούνται στη ρουμανική βουλή, καλώντας τους για διαβουλεύσεις για τον ορισμό εντολοδόχου πρωθυπουργού, μετά τη σημερινή παραίτηση του Εμίλ Μποκ και της κυβέρνησής του.

Με βάση το σχετικό άρθρο του ρουμανικού Συντάγματος, ο πρόεδρος της χώρας ορίζει υποψήφιο πρωθυπουργό, μετά από διαβουλεύσεις με το κόμμα που έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Αν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, ο πρόεδρος διεξάγει διαβουλεύσεις με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Οι ξεχωριστές διαβουλεύσεις του κ. Μπασέσκου με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο Μέγαρο Κοτροτσένι άρχισαν στις τρεις τοπική ώρα και αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός, Εμίλ Μποκ, αρχηγός του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βουλή θα αποδείξει ότι είναι ώριμη για να δώσει σύντομα ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

«Το Σύνταγμα ορίζει ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά υπόλογη ενώπιον της Βουλής και συνεπώς υπέβαλα την παραίτησή μου στη Βουλή. Και εφ΄όσον ορίστηκα από τον πρόεδρο, υπέβαλα επίσης την παραίτησή μου στον πρόεδρο» είπε ο κ. Μποκ.

Αναφερόμενος στους λόγους της παραίτησή του, τόνισε ότι θέλησε να αποκλιμακώσει τις κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις και να προστατεύσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας, που κέρδισαν πολύ σκληρά οι Ρουμάνοι.

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα στο κυβερνών Δημοκρατικό - Φιλελεύθερο Κόμμα, ο κ. Μποκ απάντησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά τονίζοντας όμως ότι έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του Κόμματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα