Δήλωναν σαν βοσκότοπο το Φαράγγι της Σαμαριάς για επιδοτήσεις!

16:28 16/5/2012 - Πηγή: 24wro


Ποινικές διώξεις κατά εκατοντάδων Κρητικών οι οποίοι δήλωναν σαν βοσκότοπο τον ανακηρυγμένο εθνικό δρυμό των...
Λευκών Ορέων, το ξακουστό Φαράγγι της Σαμαριάς, και εισέπρατταν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις αναμένεται να ασκήσει ο εισαγγελέας Χανίων.

Το πρωτοφανή σκάνδαλο που έχει προκαλέσει σάλο αποκαλύφτηκε πριν από μερικές ημέρες και ήδη ο ογκώδης φάκελος με τα στοιχεία και τα ονόματα των «πονηρών» κτηνοτρόφων βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με αυτά, περισσότερα από τριακόσια άτομα από
τις αρχές του 2009 μέχρι και σήμερα έπαιρναν παράνομα επιδοτήσεις, δηλώνοντας ότι είχαν βοσκοτόπια που καταλάμβαναν έκταση 25.000 στρεμμάτων μέσα στη δημόσια και προστατευόμενη περιοχή του Φαραγγιού της Σαμαριάς.

Οπως αποκάλυψε χθες σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος: «Η υπόθεση με τις κτηνοτροφικές ενισχύσεις βρίσκεται από τις 26 Απριλίου στα χέρια του εισαγγελέα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται όλα αυτά τα άτομα να βρεθούν αντιμέτωπα με τις πράξεις τους. Οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται σαν ιδιοκτήτες αλλά και σαν ενοικιαστές αυτής της έκτασης» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για τεράστια απάτη που δεν τη χωρά ανθρώπινος νους».

Η υπόθεση ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμα τηλεφωνήματα στη Διεύθυνση Δασών Χανίων και σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο, συνεχίζεται και για άλλες περιόδους, πριν από το 2009. «Η έρευνα συνεχίζεται και η υπόθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να αποκαλυφτούν όλες οι πτυχές και το μέγεθος αυτής της ιστορίας».

Η Διεύθυνση Δασών Χανίων επί μήνες ολόκληρους ερευνούσε με ιδιαίτερη προσοχή τις πληροφορίες και τα στοιχεία που έδιναν πολίτες, οι οποίοι ήθελαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, και κατάφερε να συγκεντρώσει πάρα πολλές αποδείξεις.

Το φαράγγι, μια έκταση ξακουστή σε όλο τον κόσμο, έχει σχεδόν κατά 80% δηλωθεί ως ιδιωτική ή ενοικιαζόμενη έκταση, κάτι που επέτρεπε σε τριακόσια άτομα να πλουτίζουν με ξένα κονδύλια!

Ωστόσο, από τις δικαστικές αρχές έχουν ζητηθεί στοιχεία για παρόμοια δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές, όπως αναδασωτέες εκτάσεις στην περιοχή Αναβος στο Σέλινο Χανίων, σε έκταση στο φαράγγι Θερίσου και σε αναδασωτέα επιφάνεια στην περιοχή Βλάτος Κισσάμου.

Και γι’ αυτές τις περιοχές υπάρχουν αρκετά στοιχεία που μαρτυρούν ότι κάποιοι τις δήλωναν ως αγροτικές.

«Στον εισαγγελέα βρίσκεται ένας ακόμα φάκελος που αφορά μια πολύ μεγάλη έκταση στο Ρέθυμνο όπου επιτήδειοι δήλωναν δασικές εκτάσεις ως αγροτικές για να λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις» σημείωσε ο κ. Καρούντζος και κατέληξε: «Και σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από διακόσια πενήντα άτομα, ενώ η δασική έκταση που δηλωνόταν ως αγροτική ήταν πάνω από 15.000 στρέμματα».

Πάντως, εκτός από την άσκηση ποινικών διώξεων από την εισαγγελία, αναμένεται να υπάρξουν κυρώσεις και για τη χώρα μας από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Keywords
Τυχαία Θέματα