ΔΝΤ: Η Πολωνία πρέπει να διατηρήσει το νόμισμά της

17:06 9/12/2011 - Πηγή: 24wro
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη Πολωνία...
James Morsink, υποστήριξε σήμερα ότι το Ταμείο προτείνει στην χώρα να διατηρήσει το εθνικό της νόμισμα (ζλοτι), ούτως ώστε να επωφεληθεί από την κυμαινόμενη ισοτιμία.
Η πολωνική κυβέρνηση το 2008 είχε ανακοινώσει πως θα υιοθετήσει το ευρώ το 2012, ωστόσο το σχέδιο εγκαταλείφθηκε καθώς η κρίση έπληξε το ζλότι και αύξησε το έλλειμμα
της χώρας το 2009. Οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας έχουν δηλώσει πως παραμένουν προσηλωμένοι στην ένταξη στην Ευρωζώνη σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή και αφού η Ε.Ε. ξεπεράσει την κρίση.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η ανάπτυξη στη χώρα το 2012 θα διαμορφωθεί στο 2,5% έχοντας επηρεαστεί λιγότερο σε σχέση με άλλες χώρες από την κρίση χρέους καθώς οι εξαγωγές κατέχουν μικρότερο ποσοστό στο ΑΕΠ ενώ οι τράπεζες παραμένουν κερδοφόρες και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Το ΔΝΤ επίσης καλωσόρισε επίσης τα νέα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοινώθηκαν το Νοέμβριο λέγοντας πως τα πρόσθετα μέτρα θα μειώσουν το έλλειμμα στο 3,25% του ΑΕΠ το 2012.
Επίσης υποστηρίζει την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο για την ενίσχυση του ζλότι, ενώ επισήμανε πως η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πληθωριστικές πιέσεις.
Η Πολωνία έχει τη δυνατότητα άντλησης 30 δισ. δολ. από το ΔΝΤ μέσω μίας ευέλικτης πιστωτικής γραμμής την οποία ακόμα δεν έχει χρησιμοποιήσει.
newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα