Δραματικές ώρες για την Ιταλία και το Μπερλουσκόνι

09:37 7/9/2011 - Πηγή: 24wro
Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι...
αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες αλλαγές της δέσμης έκτακτων οικονομικών μέτρων, για την άμεση έγκριση της οποίας πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την γερουσία της Ρώμης.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της κυβέρνησης, ο φόρος προστιθέμενης αξίας πρόκειται τελικά να αυξηθεί από το 20% στο 21%, θα εγκριθεί έκτακτη οικονομική εισφορά 3% για όσους διαθέτουν ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ (0,01% των φορολογουμένων) μέχρι την επίτευξη των στόχων οικονομικής εξυγίανσης, ενώ,
παράλληλα, θα ξεκινήσει η αύξηση της συντάξιμης ηλικίας των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ήδη από το 2014.

Το ανακοινωθέν της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι αναφέρει επίσης ότι η στο μεθαυριανό υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να αποφασισθεί η οριστική κατάργηση των περιφερειών της χώρας και την ένταξη, στο Σύνταγμα, της δέσμευσης για μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ.

Οι σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι τα νέα δραστικά μέτρα του ιταλού πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την έκκληση του Προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για «πιο ισχυρά μέτρα μετά την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις χρηματαγορές» και έχουν σίγουρα επηρεασθεί, παράλληλα, από την χθεσινή δήλωση της γερμανίδας καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία «η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση».

Σύμφωνα με τις προθέσεις της κεντροδεξιάς συμπολίτευσης, το πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 45,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να έχει εγκριθεί από την γερουσία της Ρώμης, μέχρι αύριο το βράδυ.

Η προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης, για την επίσπευση των διαδικασιών, πρόκειται να αποφασισθεί σε υπουργικό συμβούλιο που άρχισε στις έξι ώρα Ιταλίας (19:00 ώρα Ελλάδος), υπό την προεδρία του Μπερλουσκόνι.
Keywords
Τυχαία Θέματα