Δραματική η κατάσταση στην αγορά

19:40 22/4/2011 - Πηγή: 24wro
Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά, καθώς...
βαθαίνει η ύφεση και μία στις τρεις επιχειρήσεις αδυνατεί να καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου περισσότερες από 275.000 εταιρείες, οφείλουν στους εργαζομένους τους, κατά μέσο όρο, τρεις με τέσσερις μισθούς, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω του Μνημονίου και των έκτακτων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του ειδικού γραμματέα
του ΣΕΠΕ,  Μιχάλη Χάλαρη, ο οποίος επισημαίνει πως το 60% των διαφωνιών που φτάνουν στο Σώμα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών αφορά τη μη καταβολή δεδουλευμένων.

Πολλοί είναι επίσης οι εργοδότες οι οποίοι κατέβαλαν το Δώρο του Πάσχα για να αποφύγουν το αυτόφωρο, αλλά εξακολουθούν να μην καταβάλλουν τα δεδουλευμένα.

Την ίδια ώρα, σε στάση επενδύσεων και πληρωμών έχει προχωρήσει άτυπα και το Δημόσιο με στόχο να συγκρατήσει το έλλειμμα στο πλαίσιο των στόχων του Μνημονίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας  «Καθημερινή» δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για επενδύσεις σε 9 από τους 28 βασικούς τομείς που περιλαμβάνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή δεν έχει γίνει καμία δαπάνη στο 33% των τομέων του προγράμματος.

Ενδεικτικό της στενότητας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι έχουν  παγώσει οι επενδύσεις ακόμα και σε τομείς, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια, οι οποίες θα στήριζαν την ανάπτυξη, ενώ συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στην εξόφληση οφειλών προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα για το 2011 έχουν αποφασιστεί δαπάνες 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες επενδύσεις, από τις οποίες θα έπρεπε, στο πρώτο τρίμηνο, να έχουν εκταμιεύσει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο διατέθηκαν μόνο 667 εκατομμύρια ευρώ, και μάλιστα τα 422 από αυτά δόθηκαν το Μάρτιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα