Δυο ομοιεδεάτες που διαφωνούν σε όλα

12:52 24/8/2012 - Πηγή: 24wro

Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσει ο Αντώνης Σαμαράς τα λόγια που του είπε η...
Αγκελα Μέρκελ ώστε να βάλει την υπογραφή του κάτω από το 2ο Μνημόνιο, παρά τη θέλησή του. «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συμφωνείς σε μια εθνική υπόθεση για τη χώρα σου» του είπε με το γνωστό αυστηρό ύφος, το καλοκαίρι
του 2011 σε Συνέδριο του ΕΛΚ, προσθέτοντας ότι «το μνημόνιο για την Ελλάδα είναι μονόδρομος».

Το «κακό παιδί» της ευρωπαϊκής Δεξιάς επισκέπτεται σήμερα για πρώτη φορά το Βερολίνο και την καγκελαρία ως Πρωθυπουργός και θα γίνει δεκτός από την ομοϊδεάτισσά του, «σιδηρά κυρία», τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ .

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διανύσει πολύ δρόμο από την εποχή που ήταν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ως σήμερα. Τότε η ΝΔ έκανε σκληρή αντιπολίτευση στη «μνημονιακή πολιτική» του Γιώργου Παπανδρέου, κατήγγειλε την υπογραφή του 1ου Μνημονίου, το καταψήφισε στη Βουλή και έκανε σκληρές δηλώσεις για την έλλειψη ευρωπαικής αληλλεγγύης. Αυτό είχε στοιχίσει, μεταξύ άλλων, τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ (είχε ψηφίσει υπέρ του Μνημονίου) και άλλων βουλευτών, τη δημιουργία νέου κόμματος ενώ κίνημα αναταραχής έκανε την εμφάνισή του στους κόλπους της ΝΔ.

«Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε ένα λάθος» είχε δηλώσει τότε ο κ. Σαμαράς αλλά εξαναγκάστηκε να πράξει το αντίθετο. Στο Συνέδριο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος η Αγκελα Μέρκελ προσπάθησε ακόμη και να διαπραγματευτεί μαζί του : «Πες μας ένα δυο πράγματα που θέλεις να αλλάξουμε στο Μνημόνιο, να τα αλλάξουμε» φέρεται να έχει πει.

Ο κ. Σαμαράς απέμεινε άκαμπτος και αμετάπειστος, δεχόμενος τρομακτικές πιέσεις από το εσωτερικό της ΝΔ αλλά και από την ελληνική κοινή γνώμη που κατήγγειλε το Μνημόνιο διαδηλώνοντας στους δρόμους της Αθήνας. «Ακόμη πιο πικρό για μένα είναι ότι ο εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα είναι αυτός που αρνείται να συγκατανεύσει στη Συμφωνία» είχε πει η Αγκελα Μέρκελ, σε μια συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Επρεπε να φτάσει η Ελλάδα στο χείλος της πτώχευσης, με τους δανειστές να απειλούν ότι θα κόψουν κάθε χρηματοδότηση για να αναγκαστεί ο Αντώνης Σαμαράς να βάλει την υπογραφή του κάτω από το δεσμευτικό κείμενο του 2ου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2011.

Στο κείμενο, το οποίο ήταν προϊόν αμείλικτων πιέσεων και τελεσιγράφων που απευθύνθηκαν προς τη ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει το πρόγραμμα το οποίο είχε συμφωνηθεί, αλλά και ότι θα το ακολουθήσει απαρέγκλιτα και μετά τις εκλογές, από όποια θέση βρεθεί. «Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα» -τόνιζε χαρακτηριστικά- «θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και στις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και στη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία».

Εποχή ψυχρότητας

Μέρκελ-Σαμαράς δεν ξαναμίλησαν από τότε. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, να αρχίσει η φθορά της κυβέρνησης Παπαδήμου και
Keywords
Τυχαία Θέματα