ΕΥΡΗΚΑ: Το φιλόδοξο σχέδιο που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση

17:21 28/9/2011 - Πηγή: 24wro
Η γαλλική εφημερίδα La Tribune δημοσιεύει το σχέδιο των Γερμανών σοφών...
ονόματι "Εύρηκα", το οποίο πιθανολογείται ότι μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την κρίση και πίσω στις αγορές. Διαβάστε παρακάτω τους βασικούς του άξονες.
Στο άρθρο με τίτλο «Ένα κρυφό γερμανικό σχέδιο για να σωθεί η Ελλάδα», η γαλλική La Tribune κάνει λόγο για το σχέδιο "Εύρηκα" που είχε εφαρμοστεί όχι με αξιοσημείωτη επιτυχία και στην Ανατολική Γερμανία.
Οι «σοφοί» που το... κατέστρωσαν είναι οικονομολόγοι και πολύ
στενοί συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ και ουσιαστικά δίνουν προτεραιότητα στην αποφυγή του περίφημου default της χώρας, μέσω της εκποίησης της κρατικής περιουσίας σε 6 φάσεις μέχρι το 2025.
Σύμφωνα με την ομάδα των "σοφών", το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους ανέρχονται σε 125 δισ. ευρώ και η καταγραφή τους θα γίνει από εταιρία που θα έχει αγοραστεί από ευρωπαϊκό θεσμό. Η ίδια εταιρία που πιθανολογείται ότι θα έχει ως έδρα το Λουξεμβούργο θα οργανώσει παράλληλα τις ιδιωτικοποιήσεις με ορίζοντα το 2025.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν ώστε να αποπληρωθεί κομμάτι του χρέους της χώρας, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω από του 90% του ΑΕΠ και να μπορέσει τελικά η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία θα επενδύσει 20 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων-φορέων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, εκτινάσσοντας την αξία τους κατά 50 δισ. ευρώ. Μέρος των υπεραξιών θα επενδυθεί ξανά στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα στα επόμενα περίπου 4 χρόνια η οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, δίνοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αγοράζει χρέος ύψους 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.
Με το συγκεκριμένο σχέδιο, η La Tribune εκτιμά ότι εκμηδενίζονται και οι πιθανότητες κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας αλλά και της ζώνης του ευρώ. Συνεπώς, αν το σχέδιο εκτελεστεί κατά γράμμα, το "Εύρηκα" θα οδηγήσει στη δραματική υποχώρηση των spreads και των CDS.
Πολύ καλό για να είναι αληθινό ή τελικά το σχέδιο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να αναπνεύσει;
Keywords
Τυχαία Θέματα