Εγκυμοσύνη & κατοικίδιο: Τι πρέπει να προσέχουμε;

15:03 31/10/2012 - Πηγή: 24wro
Μικρόσωµα ή µεγαλόσωµα, χνουδωτά ή φτερωτά, παιχνιδιάρικα ή νωχελικά, όπως κι αν είναι τα ζωάκια µας, τα...
αγαπάµε. Τι γίνεται όµως όταν συγγενείς, φίλοι και λοιποί «ελαφρώς» οπισθοδροµικοί µας παρακινούν να...
τα αποχωριστούµε κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης; Έχουν δίκιο ή µήπως πρόκειται για µια ακόµη υπερβολή;

Η αντίληψη ότι εγκυµοσύνη και κατοικίδιο δεν πάνε µαζί είναι ευρέως διαδεδοµένη, σε τέτοιο βαθµό, ώστε πολλές γυναίκες αναγκάζονται να στερηθούν το αγαπηµένο τους ζωάκι. Στην πραγµατικότητα, όµως, οι κίνδυνοι είναι πολύ λίγοι και µπορούν να αποφευχθούν µε απλά µέτρα
προφύλαξης. Ποια είναι αυτά και από τι µας προστατεύουν πραγµατικά;

Η εγκυµοσύνη είναι µια περίοδος γεµάτη αλλαγές, προσδοκίες, αλλά και ανησυχίες για την έγκυο και τους οικείους της. Η µέλλουσα µητέρα επανεξετάζει έναν προς έναν, όλους τους παράγοντες που µπορούν να βλάψουν ή να ωφελήσουν την ίδια ή το µωρό της. Έτσι, ανάµεσα σε άλλα, µπορεί να σκεφτεί -και δικαίως- κατά πόσο είναι σωστό να συνεχίσει να ζει µε το κατοικίδιό της. Συνήθως, ο περίγυρος πιέζει για την αποµάκρυνση του ζώου, όχι µόνο κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης αλλά και για κάποιο διάστηµα µετά από αυτήν, ώστε να προφυλαχθεί το νεογνό από τα υποτιθέµενα µικρόβια, κάτι στο οποίο αρκετές φορές συναινούν και ορισµένοι γιατροί της «παλιάς σχολής».

Η αλήθεια είναι υπάρχουν µολυσµατικοί παράγοντες οι οποίοι είναι δυνατόν να µεταδοθούν από τα κατοικίδια στον άνθρωπο, ελάχιστοι όµως από αυτούς οδηγούν σε σοβαρές λοιµώξεις και ακόµη λιγότεροι µπορούν να βλάψουν το έµβρυο. Οι ειδικοί ωστόσο συµφωνούν ότι, καθώς οι περισσότερες µολύνσεις µπορούν να αποφευχθούν µε απλά καθηµερινά µέτρα υγιεινής, η κατανόηση του τρόπου µετάδοσης και η ενηµέρωση για την πρόληψή τους είναι απαραίτητες.

«Οι υπερβολές δεν βοηθούν ούτε το κατοικίδιο ούτε τη µέλλουσα µαµά»

«Ένα επαρκώς εµβολιασµένο και αποπαρασιτωµένο ζωάκι δεν αποτελεί για κανένα λόγο κίνδυνο, ούτε για τη µητέρα, αλλά ούτε και για το έµβρυο. Το πιο σηµαντικό λοιπόν είναι να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής χωρίς υπερβολές και να προετοιµάζεται ψυχολογικά το ζώο για την άφιξη του νέου µέλους.

Όσον αφορά στους σκύλους, ένα σκυλάκι που έχει κάνει τα απαραίτητα εµβόλια, είναι καθαρό και µαθηµένο να µην λερώνει µέσα στο σπίτι δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να θεωρηθεί απειλή. Το ίδιο ισχύει και για ένα κουτάβι, το οποίο ολοκληρώνει το πρώτο εµβολιακό του πρόγραµµα µέσα σε 8 εβδοµάδες από τη γέννησή του. Μέχρι να παρέλθει το διάστηµα αυτό, είναι το ίδιο από µόνο του ευάλωτο σε µολύνσεις και λοιµώξεις. Έτσι και αλλιώς, επειδή από τη φύση τους οι σκύλοι είναι προστατευτικοί, ιδίως µάλιστα οι µεγαλόσωµοι, µόνο συντροφιά και ηρεµία µπορούν να προσφέρουν στην έγκυο γυναίκα.

Όσον αφορά στις γάτες, που πολλοί θεωρούν ότι αποτελούν “κινητή µονάδα µικροβίων”, πρακτικά, το µόνο παράσιτο που µπορεί µολύνοντας τη µητέρα να βλάψει το έµβρυο είναι το Toxoplasma gondii. Όµως και σε αυτή την περίπτωση, τ
Keywords
Τυχαία Θέματα