ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΞΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣ

16:06 11/7/2011 - Πηγή: 24wro
Την εκκένωση της πόλης Ντέμπελετς, 230 χλμ ανατολικά της Σόφιας, διέταξαν σήμερα οι αρχές, έπειτα... από διαρροή τοξικών από βυτιοφόρο που ανετράπη. Ηδη, έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι. Η περιοχή γύρω από τον τόπο του ατυχήματος αποκλείστηκε σε...
ακτίνα 200 μέτρων, ενώ διεξάγονται συνεχείς μετρήσεις για να διαπιστωθούν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το στυρένιο, χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών, θεωρείται επικίνδυνο κυρίως σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ή το δέρμα.
Τον περασμένο μήνα το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ συμπεριέλαβε το στυρένιο στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών. Η διαρροή προκλήθηκε από την ανατροπή τουρκικού βυτιοφόρου, που μετέφερε συνολικά 20 τόνους στυρενίου και είχε προορισμό τη Ρουμανία. Το ατύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα. Ένα τοξικό νέφος κάλυψε την περιοχή, στην οποία η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει σήμερα τους 35 βαθμούς Κελσίου. Ο περιφερειακός διοικητής διέταξε την πλήρη εκκένωση της πόλης Ντέμπελετς. Από τα 04:00 έως τις 08:00 το πρωί είχαν απομακρυνθεί με λεωφορεία 350 άτομα. Στα λεωφορεία επιβιβάστηκαν αρχικά 51 παιδιά από ένα ίδρυμα φροντίδας παιδιών και απομακρύνθηκαν επίσης 20 βρέφη. Έως το μεσημέρι είχαν απομακρυνθεί 2.000 άτομα από τους 4.500 κατοίκους. Ο δήμαρχος της πόλης, Ντιμίταρ Ντιμίτροφ, δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA ότι οι κάτοικοι δεν έχουν πανικοβληθεί και ότι ορισμένοι αρνούνται να απομακρυνθούν. Οι αρμόδιες αρχές με τρία φορτηγά της πυροσβεστικής, ένα όχημα της υπηρεσίας επείγουσας διάσωσης και ένα όχημα για την προστασία από χημικά, προσπαθούν να αποτρέψουν έκρηξη του εύφλεκτου υγρού να μετριάσουν τις συνέπειες. Οι κάτοικοι θα επιστρέψουν μόνον με την απομάκρυνση του τοξικού υλικού, τη μεταφορά του σε άλλο βυτιοφόρο και αφού καθαριστεί η περιοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα