Εκκληση για τα Πανεπιστήμια

09:54 22/10/2012 - Πηγή: 24wro
Δραματική έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απηύθυνε η Σύνοδος...
των Πρυτάνεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που είχε το Σάββατο στο Λαύριο, ζητώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Δραματική έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απηύθυνε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που είχε το Σάββατο στο Λαύριο, ζητώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οπως τόνισαν οι πρυτάνεις, τα Ιδρύματα λειτουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες
και με πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, ενώ οι ίδιοι διοικούν τα πανεπιστήμια υπό τη δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του εισαγγελέα κατ' εντολήν των Αρχών.

Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι ακόμη και η ανάδειξη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης μέσω τη ταξινομικής, επιστολικής-ηλεκτρονικής ψήφου στερείται φερεγγυότητας ως προς την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος και ως εκ τούτου με Συμβούλια εκλεγμένα ή διορισμένα, τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους.

Ρύθμιση
Οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν και στην προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ και την αφαίρεση της διαχείρισης και αξιοποίησής της, τονίζοντας ότι ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των πανεπιστημίων χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους.

Για το θέμα αυτό, πάντως, ο υπουργός Παιδείας έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να ισχύσει.

- Οι επικεφαλής των Ιδρυμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους και σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» για την ανασυγκρότηση των ΑΕΙ, υπογραμμίζοντας ότι δεν νοείται υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας απουσία οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου.

ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα