Έκκληση Ρεν για πειστικό πακέτο μέτρων

06:45 5/12/2011 - Πηγή: 24wro

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που έρχεται για την Ευρωζώνη...

καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην κρίση χρέους, που έχει πάρει διαστάσεις. Ενδεικτική της κρισιμότητας των ωρών είναι δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν στο Reuters. «Αυτή την....

εβδομάδα διακυβεύονται το σταθερό μέλλον του ευρώ και κατά συνέπεια η οικονομική ανάκαμψη και η απασχόληση» αναφέρε. «Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός πειστικού πακέτου μέτρων
από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.
Προειδοποίηση του Πορτογάλου Πρωθυπουργού για το μέλλον της ΕΕ
Ακόμη πιο αγωνιώδης ήταν η έκκληση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Πάσος Κοέλιο, ο οποίος απηύθυνε προειδοποίηση για το μέλλον της ΕΕ, επισημαίνοντας πως αν δεν βρεθεί λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να έρθει το τέλος της ΕΕ.
«Πρέπει να βρούμε λύση» τονίζει στην εφημερίδα Publico, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να γίνει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των 27 στις 8-9 Δεκεμβρίου. «Αν δεν τα καταφέρουμε, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ΕΕ».
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της κρίσης χρέους, σημείωσε πως έχει γίνει συστημική και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη «μια πολύ πιο ισχυρή απάντηση». Παρά τις πολλές προσπάθειές μας, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε την κατάλληλη» προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά τη λύση αυτή, ο Κοέλιο παρατηρεί πως θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη για οικονομική και πολιτική ένωση.
Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει επίσης προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να εκπληρώσει τους αυστηρούς στόχους που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό βάσει της συμφωνίας στήριξης. Συμπλήρωσε πως αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί και χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας «τότε είμαστε υποχρεωμένοι να τα λάβουμε».
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επικείμενο Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγέτων, όπου Γερμανία και Γαλλία θα παρουσιάσουν κοινή πρόταση με στόχο τη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας, της πειθαρχίας και των αυτοποιημένων ποινών στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες, προτείνοντας μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης. Η γαλλογερμανική πρόταση θα διαμορφωθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, στη συνάντηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί με την καγεκλάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τη γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών Συνθηκών.
«Η γερμανική οικονομία θα ξεπερνούσε τις δυνατότητές της αν εγγυόταν για τα χρέη όλων των κρατών» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Neue Passauer Presse. Σχετικά με την αλλαγή των Συνθηκών, ανέφερε πως πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων στις δημοσιονομικά απείθαρχ
Keywords
Τυχαία Θέματα