Εκτιμήσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης για το πακέτο της Ισπανίας

22:13 17/10/2012 - Πηγή: 24wro
«Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν...
από το ταμείο διάσωσης πολύ λιγότερα από 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ισπανίας όταν αυτή υποβάλει το αναμενόμενο αίτημα για βοήθεια», ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος της «δύναμης πυρός» που θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του προγράμματος αγοράς απεριόριστων ομολόγων.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα συμφωνήσει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά της με ήπια χρηματοδότηση από το ταμείο διάσωσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ισπανία θα δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρύθμισης των οικονομικών πολιτικών που θα μπορούσε να περιλαμβάνει αλλαγές στην άκαμπτη αγορά εργασίας της χώρας και νέους ελέγχους επί των δαπανών των ισπανικών περιφερειών.

Παραμένει άγνωστο εάν η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει πακέτο στήριξης, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα. Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy φοβάται τις πολιτικές επιπτώσεις που θα είχε η συμφωνία διάσωσης και η υπακοή στους όρους που θα θέσουν Ευρωζώνη και ΔΝΤ.

Πάντως, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ελπίζουν πως η ΕΚΤ θα είναι ικανοποιημένη με τη μικρή συνεισφορά του ESM στη χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι οι όροι που θα συνοδεύουν το πακέτο στήριξης θα είναι επαρκώς αυστηροί.
Keywords
Τυχαία Θέματα