Ένα στα τρία παιδιά θύμα του bullying, του σχολικού εκφοβισμού

17:19 10/12/2012 - Πηγή: 24wro
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν τα περιστατικά εκφοβισμού στη χώρα μας και το bullying...
φαινόμενο το οποίο ξεκινά από το Δημοτικό σχολείο και υπονομεύει την ψυχική υγεία των παιδιών όπως «δείχνουν» δύο νέες έρευνες.

Το ανησυχητικό εύρημα διαπιστώνεται την ώρα που όλες οι δομές ψυχικής υγείας ισοπεδώνονται εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης και της απόλυτης αδιαφορίας της Πολιτείας, παρότι ο επίκουρος καθηγητής κ. Γεράσιμος Κολαϊτζής τονίζει πως το 50% των ψυχικών διαταραχών στους ενήλικες πηγάζει από προβλήματα στην παιδική ηλικία.
Η ευρωπαϊκή μελέτη που εκπόνησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε 16.227 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου δίνει στην Ελλάδα την 4η θέση ανάμεσα σε 41 κράτη, με ένα στα τρία Ελληνόπουλα να έχει πέσει θύμα bullying.

Η 2η μελέτη που διεξήχθη από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) σε 35 σχολεία της Αττικής και σε μαθητές Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού καταγράφει την έκρηξη και την έκταση φαινομένου, καθώς φανερώνει πως 16% των μαθητών Δημοτικού έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010.

Η έξαρση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική κρίση, καθώς η ανεργία και η ανέχεια δημιουργούν εντάσεις μέσα στην οικογένεια που μεταφέρονται στα παιδιά, οπότε εκείνα ξεσπούν με βίαιο τρόπο ενώ τα ακραία περιστατικά βίας στα σχολεία συνδέονται με το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του «Χαμόγελου του παιδικού» και της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

star.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα