Ενδιαφέρον από Ρωσία και Ιαπωνία για την ενίσχυση του EFSF

17:16 31/10/2011 - Πηγή: 24wro
Η Ρωσία είναι έτοιμη για διμερείς συνομιλίες με χώρες της Ευρωζώνης για να προσφέρει... οικονομική βοήθεια μέσω του ΔΝΤ, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.
Ο κ. Ντβόρκοβιτς είπε ότι η Ρωσία θέλει να επενδύσει ένα ποσό περί τα 10 δισ. ευρώ, μέσω των «εργαλείων» του ΔΝΤ.

Από
το Τόκιο που βρέθηκε μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ταμείου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ιάπωνα υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Τακεχίκο Νακάο, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε:

«Η ιαπωνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του ΕΤΧΣ», είπε, πρακτική που ακολουθεί η Ιαπωνία τους τελευταίους δέκα μήνες.

Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μετά την Κίνα κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο και έχει ήδη επενδύσει 2,68 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, δηλαδή του 20% των ομολόγων που έχει εκδώσει ο EFSF.

Την περασμένη Παρασκευή. ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε
ότι θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στις Κάννες, στις 3-4 Νοεμβρίου, το σχέδιο της συμβολής της Ιαπωνίας στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Κίνα, την επομένη της ανακοίνωσης της συμφωνίας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής προγράμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του EFSF για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Η επίσκεψή του στο Πεκίνο ήταν μία ακόμα ένδειξη ότι το ΕΤΧΣ θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη της Κίνας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΕΤΧΣ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στη φάση αυτή διαπραγματεύσεις με την Κίνα, αλλά μόνο διαβουλεύσεις σε προκαταρκτικό στάδιο.

Γιούνκερ: Μπορούμε και μόνοι μας

Η Ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους χωρίς ξένη βοήθεια, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας όμως ότι θα είχε νόημα ενδεχόμενη συμμετοχή της Κίνας στην επίτευξη μιας «συνολικής λύσης».

Σε συνέντευξή του προς το μαγκαζίνο Berlin Direkt του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επενδύσει τα υψηλά του πλεονάσματα στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να αναμένει πολιτικά ανταλλάγματα από μια τέτοια κίνηση.

«Αλλά ακόμη και εάν δεν προκύψει κάτι τέτοιο, δηλαδή δεν συμμετάσχουν η Κίνα και άλλοι επενδυτές, οι αποφάσεις που λάβαμε είναι τόσο ουσιαστικές που μας επιτρέπουν να ελέγξουμε και μόνοι μας την κρίση χρέους», επισήμανε.

Εν τω μεταξύ, «απολύτως φυσιολογικές» χαρακτήρισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ τις επαφές Ευρω
Keywords
Τυχαία Θέματα