Ενισχυτική της αποστολής Νίμιτς η ελληνική πρωτοβουλία για το Μνημόνιο

14:54 4/10/2012 - Πηγή: 24wro
Την επισήμανση πως η Ελλάδα ανέλαβε μια ...«σημαντική πρωτοβουλία» (σ.σ. το Μνημόνιο Κατανόησης) που επιδιώκεται να δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία Νίμιτς για λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου
Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ο Έλληνας αξιωματούχος διευκρίνισε σχετικά, ότι η πρωτοβουλία είναι ενισχυτική των προσπαθειών, που καταβάλλει ο εντεταλμένος του ΟΗΕ Αμερικανός διαμεσολαβητής. Επίσης, ότι λόγω της «καθυστέρησης» που είχε παρατηρηθεί στη διαδικασία, η Αθήνα επιχείρησε να δώσει μια νέα ώθηση. Τέλος, ότι το Μνημόνιο Κατανόησης δεν υποκαθιστά την Ενδιάμεση Συμφωνία- «η οποία ισχύει, ωσότου καταγγελθεί», όπως υπογράμμισε- θέτει ρητά τη βάση, το πλαίσιο και τις παραμέτρους της λύσης στο θέμα του ονόματος.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε πως, με την πρωτοβουλία της, η Αθήνα «αποδεικνύει έμπρακτα» την αποφασιστικότητά της και την πολιτική της βούληση για λύση, «με αμοιβαίο σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό» της κάθε πλευράς και καλούνται πλέον τα Σκόπια «να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους».

Δεδομένου δε, ότι η υπογραφή του Μνημονίου «θα απελευθερώσει το δυναμικό των διμερών σχέσεων και θα δώσει νέα προοπτική» στην ευρω- ατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ, κυρίως δε «θα αποτελέσει ηχηρή απάντηση σε όσους καλλιεργούν την εχθρότητα, τον εθνικισμό, ακόμα και το μίσος», ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι, για τη θετική παρέμβασή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει τον κ. Νίμιτς, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την αμερικανική κυβέρνηση.
nooz.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα