Ένοχος για εγκλήματα πολέμου ο πρώην ηγέτης της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ

16:13 26/4/2012 - Πηγή: 24wro
Την ενοχή του άλλοτε προέδρου της Λιβερίας, Τσαρλς ...Τέιλορ, για εγκλήματα πολέμου ζήτησε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι δικαστές έκριναν ότι υπήρξε ηθικός αυτουργός στα εγκλήματα που συντελέστηκαν στoν δεκαετή εμφύλιο στη γειτονική Σιέρα Λεόνε, παρέχοντας βοήθεια στους αντάρτες.

Ο Τέιλορ, άλλοτε ένας από τους πλέον περιδεείς ηγέτες στην Αφρική, έίχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είχε ανάμειξη σε ωμότητες που διέπραξε το Ενωμένο Επαναστατικό Μέτωπο (RUF) κατά τη διάρκεια του εμφυλίου της Σιέρα Λεόνε που έληξε το 2002.

Την υπόθεση εκδίκαζε το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ
Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε, όμως η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιείθηκε για λόγους ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) στη Χάγη.

Πάνω από 250.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους συνεχόμενους πολέμους από το 1991 έως το 2002 μεταξύ Λιβερίας και Σιέρα Λεόνε, οι οποίοι συντάραξαν την παγκόσμια κοινή γνώμη με τις δημοσιευμένες εικόνες φρίκης και τις ιστορίες για παιδιά-στρατιώτες εθισμένα στα ναρκωτικά, για σφαγές, βιασμούς και λεηλασίες.

Ο Τέιλορ κατηγορείται πως θέλησε να σφετερισθεί τον ορυκτό πλούτο της Σιέρα Λεόνε, ιδίως τα αδαμαντωρυχεία, και πως προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνησή της, υποστηρίζοντας τους αντάρτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα