Επεκτείνονται οι εθνικοί πετρελαϊκοί γίγαντες

19:00 25/7/2011 - Πηγή: 24wro
Οι εθνικοί πετρελαϊκοί γίγαντες άρχισαν νέο στάδιο ενεργού παγκόσμιου επεκτισμού. Η «Λουκόιλ» θα... ασχοληθεί με την αξιοποίηση της υφαλοκρηπίδας στην Αφρικανική Δημοκρατία της Σιέρα Λεόνε, η δε ρωσο-βρετανική ΤΝΚ-ΒΡ μπορεί στη διάρκεια ενός μήνα να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την αγορά από την εταιρία μεριδίου σε σχέδιο στη Βραζιλία.
Το συμφέρον των εταίρων είναι προφανές, γιατί εξασφαλίζουν θέση στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πετρελαϊκές αγορές του κόσμου. Π.χ., σε οικόπεδο στη λεκάνη του ποταμού Αμαζονίου, το οποίο θα περάσει στη διάθεση της ΤΝΚ-ΒΡ, υπάρχουν πάνω από 20 κοιτάσματα, το συνολικό
ανιχνευμένο απόθεμα των οποίων πλησιάζει τα 780 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Στο μέλλον αυτός ο δείκτης μπορεί να αποδειχτεί ακόμα μεγαλύτερος, είπε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων 
Η βραζιλιανή υφαλοκριπίδα έχει μιά από τις καλύτερες προοπτικές. Μπορούμε μόνο να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι οι ΤΝΚ-ΒΡ εισέρχονται σ΄αυτή την περιοχή. Πολύ περισσότερο που στη Βενεζουέλα το πετρέλαιο είναι αρκετά δύσκολο και βαρύ και δεν είναι και τόσο εύκολη η εξόρυξή του. Γι΄αυτό πρέπει να αναζητηθούν οποιεσδήποτε άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Ακριβώς στη Βενεζουέλα άρχισε η εφαρμογή του πρώτου από τα νοτιοαμερικανικά σχέδια του ρωσο-βρετανικού κονσόρτσιουμ. Σήμερα εκεί η εξόρυξη πραγματοποιείται σε 3 κοιτάσματα, ένα από τα οποία νωρίτερα ανήκε στη ΒΡ. Ο συνολικός όγκος του εξορυσσόμενου πετρελαίου είναι 25 χιλ. βαρέλια το 24-ωρο.
Το γεγονός ότι τώρα πιά η εταιρία θα εργάζεται ακόμα και στη Βραζιλία, δεν θα διαφοροποιήσει μόνο τη μπίζνες, αλλά και θα ενισχύσει τις θέσεις της ΒΡ έναντι των βασικών προμηθευτών, διευκρινίζει ο Διευθυντής του Ιδρύματος ενεργειακής ανάπτυξης Σεργκέι Πίκιν:
Πρόκειται για τάση. Όχι μόνο η ΤΝΚ-ΒΡ, αλλά και πολλές άλλες εταιρίες σήμερα είναι διατεθειμένες για την αγορά κοιτασμάτων σε διαφορά σημεία του πλανήτη.
Πολύ περισσότερο που το βραζιλιάνικο πετρέλαιο βρίσκεται κοντά στον τόπο αγοράς, συγκεκριμένα, - στις ΗΠΑ. Επίσης μπορεί να περνά κατεργασία επί τόπου και να προμηθεύεται με τη μορφή πετρελαιοειδών. Είναι θετικό το ότι οι ρωσικές εταιρίες προωθούνται σε άλλες αγορές και κερδίζουν τέντερ.
Ο ρωσικός επεκτατισμός μόνο θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Και εδώ υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον. Οποιαδήποτε χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις, ακόμα και τέτοιες μεγάλες, όπως η Βραζιλία.
Άλλο ένα μεγάλο γεγονός για τη διεύρυνση του φωτοστέφανου του εθνικού πετρελαϊκού επεκτατισμού ήταν η αγορά από μέρους της «Λουκόιλ» του κοιτάσματος στη Δημοκρατία της Σιέρα Λεόνε. Άλλη μιά χώρα είναι η Γκαμπόν. Ας σημειωθεί ότι η εταιρία ήδη εργάζεται στη Γκάνα και στο Κοτ ντ΄Ιβουάρ και προχωρεί σε άλλες αφρικανικές χώρες.
Και η διαφοροποίηση της μπίζνες μειώνει τα ρίσκα. Και, παρόλη την αντιπαράθεση των παγκοσμιων παικτών, πρέπει να αναζητούνται προσβάσεις σε νέες περιοχές. Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο όλοι οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν τη στρατηγική, που έχουν επιλέξει οι ρωσικές εταιρίε
Keywords
Τυχαία Θέματα