Επικρίσεις Μπαγίς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

21:45 12/10/2011 - Πηγή: 24wro
Φειδωλή στους επαίνους και υπερβολική στις επικρίσεις χαρακτήρισε την έκθεση προόδου...
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τούρκος υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς.

«Μας βάζει σε σκέψεις το γεγονός ότι η ΕΕ προστατεύει αυτούς που δεν επιθυμούν τη λύση. Η Τουρκική πλευρά ήταν πάντα υπέρ της λύσης», σχολίασε αναφερόμενος στις συστάσεις της Κομισιόν για το Κυπριακό και διαμήνυσε ότι η Αγκυρα δεν δέχεται το συσχετισμό
του προβλήματος με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

«Η έκθεση προόδου πρέπει να πάρει μορφή έκθεσης που δεν σαμποτάρεται από τις γεωτρήσεις. Υπάρχει στα τούρκικά μια έκφραση: Έριξε ένας τρελός μια πέτρα στο πηγάδι και δεν μπόρεσαν να τη βγάλουν σαράντα γνωστικοί. Το Κυπριακό πρέπει να πάψει να έχει τη μορφή αυτή. Ο κοινός νους πρέπει να επικρατήσει και στο Κυπριακό και στις σχέσεις με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ του 2012 επισήμανε ότι η Τουρκία επιθυμεί «το 2012 να είναι ενωμένη η προεδρία». «Αυτοί που πρέπει να αποδείξουν ότι θέλουν λύση είναι οι Ελληνοκύπριοι κι όχι εμείς», τόνισε.

Ερωτηθείς μάλιστα εάν του χρόνου θα σχολιάσει πάλι την έκθεση που θα εκδοθεί επί προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε καταφατικά, αφού όπως είπε, «είναι της Επιτροπής και δεν έχει σχέση με την προεδρία». Συμπλήρωσε πάντως ότι η χώρα του δεν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι που θα είναι και η Κύπρος.

Αναφερόμενος στις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μπαγίς είπε «όσο περισσότερο ενεργούν οι Ελληνοκύπριοι στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα αντιδρά συνεχώς» τονίζοντας ότι «είναι στα χέρια των Ελληνοκυπρίων η κατάσταση στη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς το πιο ενοχλητικό σημείο της έκθεσης «είναι ο απαράδεκτος ισχυρισμός ότι συνεχίζεται στην Τουρκία ο περιορισμός των μειονοτικών δικαιωμάτων».

Ο Τούρκος υπουργός απέρριψε επίσης όσα αναφέρονται στην έκθεση σχετικά με την ελευθερία του τύπου. «Στην Τουρκία δεν υπάρχει ούτε ένας δημοσιογράφος που να έχει συλληφθεί για τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα. Αυτοί που αναφέρονται στην έκθεση προόδου, έχουν συλληφθεί για άλλες κατηγορίες», υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως η χώρα του «διανύει την πιο δημοκρατική της περίοδο».

Apospasma.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα