Ερχονται 70 νόμοι, υπουργικές αποφάσεις και παρεμβάσεις Μνημονίου...

11:32 15/3/2012 - Πηγή: 24wro

Ανοιγμα ΤΑΞΙ, ΚΤΕΛ, βενζινάδικων, αγοράς ενέργειας, παρεμβάσεις στο επιχιερηματικό ...περιβάλλον, στους δικηγόρους, στις τράπεζες και στις αποκρατικοποιήσεις φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση πριν κλείσει η Βουλή για εκλογές.

Μία μεγάλη λιστα με τις
εκκρεμότητες του Μνημονίου οι οποίες πρέπει να ...
γίνουν τώρα συζήτησε χθες το υπουργικό Συμβούλιο. Περιλαμβάνει 8 νόμους εκ των οποίων ο ένας θα είναι πολυνομοσχέδιο «σκούπα» αλλά και δεκάδες άλλες εφαρμοστικές διατάξεις και παρεμβάσεις που συνολικά ξεπερνούν σε αριθμό τις 70.

Από την εφαρμογή τους, θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και το ίδιο το δάνειο και ο χρόνος τρέχει πλέον πιεστικά, αφού η Βουλή θα πρέπει να κλείσει σε λίγες εβδομάδες για τη διενέργεια των εκλογών. Το ζήτημα είναι ότι ατυτή τη φορά δεν περιλαμβάνουν τόσο νομοθετικές πρωτοβουλίες για νέα εισπρακτικά μέτρα, όσο την εφαρμογή νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί, και την ανακοίνωση πορισμάτων για την επιτυχία τους. Δηλαδή δίνουν έμφαση σε αυτό που συνήθως "χωλαίνει" στο μνημόνιο, στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πρέπει να:

• Διοριστούν όλοι οι νομικοί, τεχνικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για τις αποκρατικοποιήσεις του 2012 – 2013.
• Διοριστεί επίσημος συνομιλητής επιφορτισμένος για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης των αποκρατικοποιήσεων προς τους κανόνες για τις Κρατικές ενισχύσεις.
• Προσδιοριστούν οι επιστροφές φόρων για να καλύψουν τις ληξιπρόθεμες οφειλές (5,8 δις ευρώ) και να καθοριστεί η αποπληρωμή τους.
• Αυξηθεί το προσωπικό της μονάδας φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας κατά 40 ελεγκτές.
• Συγκεντρωθεί η διαχείριση των φορολογικών αρχείων που σχετίζοναι με τους φορολογουμένους στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών
• Δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα Πληροφορικής για τους φόρους. Να λειτουργεί κανονικά ο μηχανοτεχνικός εξοπλισμός [hardware] του νέου κέντρου δεδομένων
• Να οριστούν οι εξουσίες που θα μεταβιβασθούν από το πολιτικό επίπεδο στην φορολογική διοίκηση. Να καλυφθεί η θέση του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Εσόδων με ένα εξωυπηρεσιακό πρόσωπο κατάλληλης επαγγελματικής πείρας
• Θεσπιστεί νομοθεσία για να καταστήσει λειτουργική τη διαιτησία και παρέχει πιστοποιήσεις σε διαιτητές. Να γίνει υποχρεωτική η εξάντληση της φάσεως διοικητικών διαφορών για μεγάλες φορολογικές υποθέσεις πριν τη χρήση ενδίκων μέσων.
• Να καλυφθεί πλήρως η κεντρική κυβέρνηση (Υπουργεία) στην πλήρη καταγραφή υποχρεώσεων- δαπανών (δημιουργίας μητρώων δεσμεύσεων)
• Καθιερωθεί διοικητικό ημερολόγιο για την επικαιροποίηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής.
• Δημιουργηθεί ιδικός οδικός χάρτης ο οποίος μεταγλωττίζει όλες τις αρχές συνοχής και αποτελεσματικότητας σε κεντρικό επίπεδο εντός του αποκεντρωμένου περιφερειακού/τοπικού επιπέδου.
• Ολοκληρωθεί η λειτουργική αναθεώρηση κοινωνικών προγραμμάτων. Θα πρέπει η έκθεση ελέγχου να δείχνει τι εξοικονομήσεις έγιναν ή θα γίνουν και την προστασία των πλέον ευαίσθητων ομάδων
Keywords
Τυχαία Θέματα