Έρευνα και κονδύλια για τις μεγάλες εταιρείες ή για την κοινωνία;

21:31 5/7/2011 - Πηγή: 24wro
Εντονότατες αντιρρήσεις εκφράζουν 98 κοινωνικές και ερευνητικές οργανώσεις...
από 22 ευρωπαϊκές χώρες, για την πρότασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την μετά το 2013 χρηματοδότηση της Έρευνας, το Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο για τα έτη 2014-2020.

Αυτό το καινούριο πρόγραμμα αναμένεται να έχει προϋπολογισμό για την έρευνα περίπου 100 δις ευρώ , ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό του τρέχοντος,( 7ο Πλαίσιο Προγράμματος -FP7) που τελειώνει το 2013.

Το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής για το νέο πλαίσιο
χρηματοδότησης της Έρευνας (2014-2020) αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Αυτή είναι η άποψη 98 κοινωνικών και ερευνητικών οργανώσεων από 22 Ευρωπαϊκές χώρες - μεταξύ των οποίων και η ΕΚΠΟΙΖΩ και καλούν σε μια ερευνητική ατζέντα περισσότερο προσανατολισμένη στις ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος παρά στις επιδιώξεις των μεγάλων εταιρειών, στην ανοικτή επιστολή που απέστειλαν αυθημερόν στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι υπογράφοντες, ένας συνασπισμός ερευνητών και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών όπως η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών(beuc.org), οι Φίλοι της Γής Ευρώπης (foeeurope.org), αλλά και εθνικοί φορείς όπως η ΕΚΠΟΙΖΩ, προειδοποιούν ότι η υπερβολική έμφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς μπορεί, στο επόμενο Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο, να έχει σαν αποτέλεσμα, οι έρευνες να είναι όχι μόνο καθοδηγούμενες από την ίδια την αγορά, αλλά και να έχουν προτεραιότητα οι ανάγκες της αγοράς, έναντι των κοινωνικών και επιστημονικών ερευνητικών αναγκών.

Η πρόταση της Επιτροπής θα επιδεινώσει την ήδη υπερβολική μεροληψία υπέρ των εταιρειών στο τρέχον ερευνητικό πρόγραμμα FP7 της ΕΕ, όπου είδαμε μεγάλες εταιρείες και τις ομάδες συμφερόντων τους να επηρεάζουν τα ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε. προς όφελός τους, και έτσι να διασφαλίζουν τα δημόσια κονδύλια που προσφέρονται.

Το θέμα είναι απολύτως στρατηγικό. Η επαρκής αντιμετώπιση της κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής αδικίας, τα θέματα δημόσιας υγείας κλπ. απαιτούν μια σημαντική αλλαγή της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής μακριά από την εστίαση στην εμπορική ανταγωνιστικότητα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η δημόσια έρευνα και η καινοτομία είναι απαραίτητες για τη δημιουργία της γνώσης και συγκεκριμένων λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Αφήνοντας τα εταιρικά συμφέροντα να επισκιάσουν αυτή την προσπάθεια θα ήταν μια σκληρή αποτυχία για την ΕΕ, και μια απαράδεκτη σπατάλη δημόσιων πόρων εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα