Έσβησαν πρόστιμα 1 δισ. ευρώ

00:10 13/4/2011 - Πηγή: 24wro
Ποινική δίωξη για κακούργημα σε βάρος 14 πρώην και νυν οικονομικών επιθεωρητών ...
του υπουργείου Οικονομικών ασκήθηκε από το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας, για την υπόθεση των επανελέγχων προστίμων που οδηγούσε σε διαγραφή τους, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο -σύμφωνα με εκτιμήσεις- κοντά στο 1 δισ. ευρώ.








Οι επανέλεγχοι και οι διαγραφές των χρεών αφορούν 25 εταιρείες, εκ των οποίων τουλάχιστον 8 είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δημοτικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και μεγάλων δήμων της χώρας.
Η αρμόδια
εισαγγελέας του Οικονομικού Τμήματος άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, από κοινού και κατά μόνας και ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή, αδικήματα που είναι σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, κατά 14 από τους 18 που είχαν κληθεί ως ύποπτοι. Η δίωξη αφορά και ανώτερο στέλεχος του ΥΠ.ΟΙΚ, ο οποίος φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση, ενώ οι εισαγγελείς του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών δεν άσκησαν δίωξη εναντίον τεσσάρων άλλων υπαλλήλων που είχαν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου, καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής τους.


Επανέλεγχοι μαϊμού
Από την πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση την οποία πραγματοποίησαν έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί, εκτιμάται ότι από τους παράνομους επανελέγχους το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε κατά ένα δισ. ευρώ! Από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει μετά τον τακτικό, αρχικό, έλεγχο τον οποίο διενεργούσαν οι ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας σε δήμους ή επιχειρήσεις και τον καταλογισμό προστίμων που έφθανε από χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια ευρώ, ο εκάστοτε ελεγχόμενος αντί να προσφεύγει στα αρμόδια φορολογικά δικαστήρια έκανε αίτηση επανελέγχου στο εν λόγω «κύκλωμα». Στη συνέχεια -κατόπιν εντολής- συγκεκριμένοι οικονομικοί επιθεωρητές πραγματοποιούσαν τους επανελέγχους-μαϊμού, οι οποίοι «έσβηναν» τις φορολογικές παραβάσεις και τα καταλογισθέντα πρόστιμα.


Στα υπομνήματά τους οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων υπεραμύνθηκαν της «νομιμότητας» των επανελέγχων αρνούμενοι τις κατηγορίες. Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα αρχίσει να καλεί τους κατηγορουμένους σε απολογία.
Keywords
Τυχαία Θέματα