Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είστε άσχετοι, άπειροι και ανεύθυνοι

14:22 1/9/2011 - Πηγή: 24wro
Χοντρές κουβέντες από τον Υπουργό Οικονομίας προς τα στελέχη του γραφείου προυπολογισμού της Βουλής…

Σε έκθεση τους εμφανίζεται εκτός ελέγχου το χρέος
Σε εξέλιξη συνάντηση Βενιζέλου-τρόικας
Πιέζουν ασφυκτικά για αποκρατικοποιήσεις και στόχους




"Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι προφανές ότι δεν διαθέτει ακόμη τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα υπεύθυνων διεθνών οργανισμών. Το χθεσινό
κείμενο, συνεπώς, δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων".


Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.


Σύμφωνα με τον υπουργό, σε αντίθεση με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιον τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.


Ο Βενιζέλος επικαλέστηκε και δήλωση του προέδρου της Βουλής, ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού.


Το μεσημέρι όμως ξεκίνησε και η κρισιμότατη συνάντηση του Ε.Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας.


Κίτρινη κάρτα βγάζει η τρόικα στην κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι το έλλειμμα για το 2011 θα ξεπεράσει κατά τουλάχιστον 1% τον στόχο, καθώς τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί δεν εφαρμόστηκαν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, η τρόικα θεωρεί ότι ίσως πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ, αν δεν εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να επιδεικνύει μεγάλη επιτυχία.


Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι ελεγκτές διαμηνύουν στην Αθήνα πως το έλλειμμα θα εκτοξευθεί ως 8,8% του ΑΕΠ με στόχο το 7,6%. Οι τροικανοί δέχονται ότι ένα μέρος οφείλεται στην ύφεση και συγκεκριμένα το 0,5% ωστόσο για το υπόλοιπο που έχει ξεφύγει ζητούν να ληφθούν μέτρα και να τρέξουν πιο γρήγορα τα ήδη υφιστάμενα.


Η τροίκα έδωσε έμφαση στην καθυστέρηση είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν αυτό διορθωθεί ίσως δεν χρειαστούν νέα μέτρα ή ίσως χρειαστούν λιγότερα. Στις καθυστερήσεις τόνιζαν ιδιαίτερα αυτή των δικαστικών αποφάσεων για φορολογικά θέματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα