Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ισχυρή η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα

11:47 26/7/2011 - Πηγή: 24wro
Ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ...
και την σειρά των συναντήσεων του ο υπουργός Οικονομίας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, με την χθεσινή του ομιλία στο στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: "Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες".
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι "η υποστήριξη των ΗΠΑ
είναι ισχυρή" και ότι "μπορεί να πάρει μια πολύ συγκεκριμένη και πρακτική μορφή".
Αναφορές στο πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη
Στην εισαγωγή της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο γενικότερο πρόβλημα που προέκυψε στον χώρο της Ευρωζώνης και στην εξέλιξη των γεγονότων με το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Για την περίπτωση της Ελλάδας, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κρίση είναι πιο περίπλοκη σε σχέση με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς δεν είναι μόνο το υπερβολικό χρέος, αλλά και το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αντανακλά σ' ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το υπερβολικό μέγεθος της κατανάλωσης σε σχέση με την παραγωγή.
Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές επιλογές και τους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης σε όλα τα επίπεδα, όπως τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορολογικού συστήματος, τη δραστική μείωση της παραοικονομίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, την υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα κάνουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική, προσθέτοντας επίσης ότι αυτό που απαιτείται είναι η άρση των περιορισμών και η μετατροπή της Ελλάδας σε φιλική χώρα στον τομέα των επενδύσεων.
"Το έργο αυτό είναι πολύ φιλόδοξο", υπογράμμισε, δεδομένου ότι η δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε τρία χρόνια. Πρόκειται για μια μετάβαση από ένα δημοσιονομικό έλλειμμα του 15,5% το 2009, σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.

Ο ρόλος του ΔΝΤ
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε και για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας ότι αφού η Ελλάδα πέρασε πολλούς μήνες αβεβαιότητας, έχει ανακτήσει πλέον την αξιοπιστία της λόγω σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών της.
Οι επιθέσεις από τις αγορές κατά της Ιταλίας και της Ισπανίας, σημείωσε, οδήγησαν σε πιο ώριμη στάση όσον αφορά την ανάγκη να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. "Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομικής κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και για την αυτοπροστασία της Ευρωζώνης" πρόσθεσε.
«Εντυπωσιακές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής»
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Ευρωζώνη, με τη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου, έστειλε ένα "ισχυρό μήνυμα υποστήριξης" για τον εαυτό της και το νόμισμά της με "εντυπωσιακές αποφάσεις" σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να εφαρμόσει το πρόγραμμα και πως η προσοχή θα στραφεί:
- Στην εκτέλεση του προϋπολογισμού,
- Στην εφαρ
Keywords
Τυχαία Θέματα