Εξοχικό...στην Τουρκία αγόρασαν 10.000 Έλληνες!

01:05 12/5/2011 - Πηγή: 24wro

Κάποτε η εξοχική κατοικία ήταν το βαρύ πυροβολικό της κτηματαγοράς...



σήμερα έχει σιγήσει και αποτελεί δισεπίλυτο γρίφο για το αν και πότε θα κατορθώσει να ανακάμψει.


Όπως λένε μεσίτες, μπορεί στο παρελθόν οι γιορτές των Χριστουγέννων να ενεργοποιούσαν τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει επενδυτών προκειμένου να αναζητήσουν την εξοχική κατοικία των ονείρων τους, ωστόσο πλέον η τακτική αυτή αποτελεί μακρινό παρελθόν, τόσο για τους έλληνες όσο και για τους ξένους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Βloomberg, ακόμη και εκατομμυριούχοι
γυρνούν την πλάτη στις ελληνικές πολυτελείς βίλες καθώς η οικονομία της χώρας μας αλλά και τα δημοσιεύματα που συχνά την παρουσιάζουν ως τον τόπο της… αβεβαιότητας, τους τρομάζει. Ακόμη και οι σημαντικές μειώσεις στις τιμές πώλησης, το ύψος των οποίων καθορίζεται συνήθως από τη βιασύνη και την ανάγκη που έχουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να τα πουλήσουν, δεν φαίνεται να τους ελκύουν.

Την ίδια ώρα, με εκρηκτικούς ρυθμούς ανεβαίνει η αγορά εξοχικών κατοικιών στη γειτονική μας Τουρκία. Το χεράκι τους βάζουν και Έλληνες που ζηλεύουν τα κάλλη της αλλά και τις οικονομικές τιμές, στις οποίες διατίθενται τα ακίνητα.

Όπως προκύπτει από έκθεση της τουρκικής υπηρεσίας κτηματογράφησης για τις αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τετραετία στην Τουρκία από ξένους, οι Έλληνες έχουν αποκτήσει 9.954 παραθεριστικές κατοικίες, κατέχοντας την τρίτη θέση, μετά τους Βρετανούς και τους Γερμανούς.

Τα σκήπτρα των προτιμήσεων για τους έλληνες αγοραστές κρατούν η Αττάλεια και η Αλικαρνασσός, οι οποίες εκτός των άλλων διαθέτουν και καλή σύνδεση με τα ελληνικά παράλια. Όπως λένε γνώστες της αγοράς, η τιμή του τ.μ. για μία κατοικία στα τουρκικά παράλια μπορεί να κυμαίνεται από 1.000 - 1.300 ευρώ/τ.μ. όταν στα ελληνικά νησιά συνήθως ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ/τ.μ.

Πέραν των δελεαστικών τιμών στις οποίες προσφέρονται, τα εξοχικά στην Τουρκία, συνήθως, βρίσκονται σε οικιστικά συγκροτήματα που διαθέτουν πολυάριθμες παρεχόμενες υπηρεσίες μεταξύ άλλων και… ελικοδρόμια.

Έχει βγει η χώρα από τον χάρτη…

Σχεδόν ανύπαρκτο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ανάκαμψης της αγοράς εξοχικών, το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής Χ. Χαραλαμπόπουλος. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανή η περαιτέρω μείωση των τιμών σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος επισημαίνει ότι η αγορά των εξοχικών καταγράφει πτώση 15% έως 20%. Αντίστοιχη είναι η πτώση και στη Χαλκιδική, όπου κατά περίπτωση σε κάποιες περιοχές η μείωση της ζήτησης είναι μεγαλύτερη. Οι Θεσσαλονικείς που κάποτε σφάζονταν στα τρία πόδια του αγαπημένου τους θέρετρου, πλέον δεν φαίνονται διατεθειμένοι ούτε για μία διερευνητική αναζήτηση. Αλλά και η κοντινή μας Νέα Καλλικράτεια, που γνώρισε μεγάλη ανοικοδόμηση καθώς λόγω της εγγύτητάς της στη Θεσσαλονίκη επιλεγόταν πολύ συχνά, πλέον έχει βγει από το μικροσκόπιο των εν δυνάμει επενδυτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα