Φαγητό έξω; Τα μάτια σας….δεκατέσσερα!

17:33 26/6/2012 - Πηγή: 24wro
Το καλοκαιράκι, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια έχουν την τιμητική τους...
Οι περισσότεροι από εμάς μετά από την παραλία, συνήθως θα επιλέξουμε το ταβερνάκι στην ακροθαλασσιά για να γευματίσουμε.
Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις για το τι θα πρέπει να προσέχετε σε ταβέρνες και εστιατόρια, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, ώστε η γευστική απόλαυση να μην μετατραπεί σε δυσάρεστη εμπειρία…

Ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), εκδίδει κάθε καλοκαίρι
οδηγίες για την προστασία του καταναλωτή, τονίζοντας τους κινδύνους που, ενδεχομένως, κρύβονται σε ορισμένες ταβέρνες και εστιατόρια. Φυσικά, η προσοχή μας δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο στους συγκεκριμένους χώρους εστίασης, αλλά και στην αγορά παγωτών, χυμών και ποτών από καντίνες και περίπτερα!
Επιχείρηση «Φαγοπότι»!

• Η πρώτη εντύπωση μετράει. Επιλέγουμε καταστήματα για να γευματίσουμε που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων. Παρατηρούμε δηλαδή, τα πατώματα, τους τοίχους, τα τραπεζομάντιλα, το αν υπάρχουν έντομα και αν το προσωπικό του μαγαζιού φοράει καθαρά ρούχα εργασίας. Επίσης, μπορούμε να αντιληφθούμε πολλά για την ποιότητα του μαγαζιού, από τις…..τουαλέτες! Ίσως ακούγεται περίεργο, αλλά αν η τουαλέτα ενός εστιατορίου είναι καθαρή και προσεγμένη, τότε πιθανότατα θα είναι και η κουζίνα του.

• Η ώρα της παραγγελίας. Αν είναι η πρώτη σας επίσκεψη σε ένα μαγαζί, μην εμπιστεύεστε την γνώμη του σερβιτόρου, τόσο εύκολα, γιατί μπορεί να σας προτείνει ιδιαίτερα πιάτα, αλλά όχι και τα φρεσκότερα! Δώστε μεγάλη προσοχή στην παραγγελία ψαριών και θαλασσινών. Αν και η όψη τους μπορεί να είναι σαν να βγήκαν μόλις από τη θάλασσα, μην γελιέστε. Παρατηρήστε τα μάτια και τα βράγχια του ψαριού. Tα μάτια του θα πρέπει να είναι λαμπερά. Αν όμως τα μάτια του ακουμπούν στον πάγο, θαμπώνουν, παρ’ όλο που μπορεί να είναι φρέσκο. Επιπλέον, τα βράγχια πρέπει να έχουν ζωντανό κόκκινο χρώμα και να είναι υγρά και όχι στεγνά. Tα θαμπά και καφετιά βράγχια υποδηλώνουν ότι το ψάρι είναι τουλάχιστον τριών ημερών. Ακόμη, μην ξεχνάτε πως τα ψάρια που είναι πάνω από 230 γραμ., θα πρέπει να ζυγίζονται ωμά και παρουσία σας.

• Η ώρα της κρίσης. Τα πρώτα πιάτα έχουν καταφθάσει στο τραπέζι σας. Τι κάνετε; Προσέχετε το χρώμα, τη γεύση και τη μυρωδιά. Σε καμιά περίπτωση δεν καταναλώνετε το φαγητό, αν κάτι από τα παραπάνω σας φαίνεται περίεργο. Καλό θα ήταν, σε μαγαζιά που δεν έχετε επισκεφτεί στο παρελθόν, να αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος σε μορφή κιμά σε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, αφού ο κιμάς μπορεί πολύ εύκολα να νοθευθεί, προσθέτοντας καρυκεύματα που αλλοιώνουν την γεύση. Στην περίπτωση όμως που επιλέξετε κρεατικά ή πουλερικά ζητήστε να είναι καλοψημένα!

• Σαλάτες…όχι τόσο αθώες. Οι σαλάτες μπορεί να κρύβουν ένα σωρό κινδύνους, αλλά σπάνια μπορεί να τους προσέξουμε μέσα στη λαχτάρα μας να φάμε. Δυστυχώς τα λαχανικά, αν δεν είναι καλά πλυμένα, γίνονται εστίες μικροβίων για μικροοργανισμούς και ζ
Keywords
Τυχαία Θέματα