Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη

09:33 17/10/2012 - Πηγή: 24wro
Ήρθε η ώρα να επιβεβαιωθεί, όπως έλεγαν στελέχη από το ηγετικό επιτελείο της...
Αγ. Κωνσταντίνου, η προειδοποίηση που είχε απευθύνει πριν από κάμποσο καιρό η ΔΗΜΑΡ ότι «δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Το απόγευμα της Τρίτης, μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, ο πρόεδρος του κόμματος κ.Φ. Κουβέλης επανέφερε αυτό το ...δόγμα στο δημόσιο διάλογο, με έναν ηχηρό τρόπο, και έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό της χώρας και προς τους δανειστές, ΔΝΤ
και ΕΕ.

Διατύπωσε την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά, τονίζοντας ότι θα τις καταψηφίσει, αν φέρει τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση. «Η ΔΗΜΑΡ κατηγορηματικά αποκρούει και δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Οι αξιώσεις της τρόικας στοχεύουν στην ισοπέδωση της εργασίας», δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό κ.Α. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Ε. Βενιζέλο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ανέδειξε ως μείζον το ζήτημα που αφορά τα εργασιακά, σημειώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από το ότι δεν έχουν έμμεσο δημοσιονομικό όφελος, δεν είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική η σύνδεσή τους με τη δόση των 31,5 δις ευρώ του προγράμματος δανειοδότησης.

Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, υπάρχουν προβλέψεις για το εργασιακό στο μνημόνιο, όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις και στον κατώτερο μισθό, αλλά η ερμηνεία που δίνουν οι τροϊκανοί υπερβαίνει το μνημόνιο, τονίζουν από την Αγ. Κωνσταντίνου.

«Εμείς, άσχετα αν είμαστε ισχυρός πόλος, όταν λέμε επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου περιλαμβάνουμε την χρονική επιμήκυνση, τη ρήτρα αντικατάστασης και το εργασιακό. Είναι στις τροποποιήσεις που ζητάμε», υπογραμμίζουν από την Αγ. Κωνσταντίνου.

Επομένως, ο κ. Κουβέλης προβάλλει την ανάγκη πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης. Η προσαρμογή της αγοράς εργασίας είναι ευθύνη της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους εταίρους και κοινωνικό διάλογο, σημειώνουν από τη ΔΗΜΑΡ. Όπως μάλιστα τόνιζε στέλεχος της ηγετικής ομάδας, το πώς να δομήσει την οικονομία της η Ελλάδα για να είναι ανταγωνιστική είναι εσωτερικό ζήτημα και η παρέμβαση με απαιτήσεις υπερβαίνει τα δικαιώματα του δανειστή.

Η ΔΗΜΑΡ μέχρι τώρα δεν είχε θέσει καν το ζήτημα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τους κατώτατους μισθούς, αν και είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα ζητήσει να γίνει άρση της. Ωστόσο, σύμφωνα με την ηγεσία της, αν είναι κάτι που δεν πρέπει με τίποτα να «περάσει» είναι οι αλλαγές που ζητά η τρόικα γιατί δεν αφορούν μόνο κάποιες μειώσεις.

Σήμερα, οι απαιτήσεις της τρόικας οδηγούν σε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αφού ζητείται ο βασικός μισθός να ορίζεται από το κράτος και γύρω από αυτόν να οικοδομούνται οι κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ετσι, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της Τ
Keywords
Τυχαία Θέματα